Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Βρέθηκε το γονίδιο της Αριστεράς!

Κι όμως υπάρχει. Πρόκειται για το γονίδιο DRD4 το επονομαζόμενο και “liberal gene” δηλαδή “το γονίδιο της Αριστεράς”.

Σύμφωνα με νέα μελέτη στην οποία συμμετείχε και ελληνικής καθηγήτης στο Χάρβαρντ ο κ. Χρηστάκης, αριστερός δεν γίνεται κάποιος μόνο στην πορεία αλλά σημαντικό ρόλο παίζει η γενετική προδιάθεση.

Όπως δημοσιεύει το ΒΗΜΑ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωπιο που έχουν μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου DRD4, του λεγόμενου και “προοδευτικού γονιδίου” (liberal gene), παρουσιάζουν πιο “ανοιχτό” μυαλό, πιο καινοτόμες ιδέες και πιο ριζοσπαστικές αντιλήψεις – γεγονότα που οδηγούν σε πιο αριστερές πεποιθήσεις.

Η έρευνα που πραγματοποίησε το Χάρβαρντ παρακολούθησε 2.000 εφήβους στην πορεία προς την ενηλικίωση και βρήκε ότι εκείνοι που είχαν το συγκεκριμένο γονίδιο υιοθέτησαν “αριστερή” στάση στην πορεία. Βασική προϋπόθεση ωστόσο για να εκδηλωθεί ήταν τα άτομα αυτά να έχουν έντονη κοινωνικοποίηση και ενασχόληση μετα κοινά.

Σημαντικό εδώ όπως και σε όλες τις άλλες γενετικές προδιαθέσεις τονίζουν οι επιστήμονες είναι το περιβάλλον. “Είναι η κρίσιμη αλληλεπίδραση μεταξύ δύο παραγόντων, της γενετικής προδιάθεσης και του κοινωνικού περιβάλλοντος, που καθορίζει την ανάπτυξη αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων” λέει ο Τζέιμς Φόουλερ, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Γενετικής Ιατρικής και Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε