Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Βρήκαν τον πρωθυπουργό – Τον στηρίζει ο Μπερλουσκόνι, όχι ο Μπόσι

ΦΩΤΟ REUTERS

Ο πρόεδρος της Ιταλίας δεν εμπιστεύεται τον Μπερλουσκόνι και ουσιαστικά του επέβαλε ως διάδοχο στην πρωθυπουργία τον Μάριο Μόντι. Ο “καβαλιέρε” δεν είχε άλλη επιλογή από το να στηρίξει τον… διάδοχο.

Ο Ιταλός οικονομολόγος και πρώην Επίτροπος χρίστηκε από τον Ιταλό πρόεδρο ισόβιος γερουσιαστής, σε μια ηχηρή παρέμβαση του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην πολιτική κρίση της Ιταλίας. Από πολλούς, η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως μήνυμα προς τον Μπερλουσκόνι να… τελειώνει: να παραιτηθεί και να παραδώσει την εξουσία.

«Πιστέψτε με, θα παραιτηθώ» είπε ο Σίλβιο αλλά λίγοι το έκαναν. Ακόμη και το ίδιο του το κόμμα, που σήμερα ζητάει σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας πό τον Μόντι και άμεσα εκλογές. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Μόντι μπορεί να λάβει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης αυτό το Σαββατοκύριακο.

Βέβαια, υπάρχουν ακόμη πολλές δυσκολίες και τα εμπόδια: πρώτο και κύριο, το αν θα υπάρξει η αναγκαία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, για να στηρίξει μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής. Στους αντίθετους, συγκαταλέγονται η Λέγκα του Βορρά, του κυβερνητικού εταίρου του Μπερλουσκόνι Ουμπέρτο Μπόσι και ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο, με το κόμμα του “Ιταλία των Αξιών”.

«Το Κόμμα του Λαού της Ελευθερίας», του Μπερλουσκόνι, φαίνεται να κάνει… στροφή και να συζητά τώρα το ενδεχόμενο να υποστηρίξει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον πρώην ευρωπαίο επίτροπο Μάριο Μόντι, καθώς και την επιλογή των πρόωρων εκλογών», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Φαμπρίτσιο Τσικίτο.
Θα είναι ο Μάριο Μόντι ο... Λουκάς Παπαδήμος της Ιταλίας;
Είναι η πρώτη φορά που το Κόμμα του Λαού της Ελευθερίας κάνει λόγο για τη στήριξη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, λύση ως προς την οποία είχε μέχρι σήμερα εκφράσει αντίθεση.

Μετά από και αυτή την εξέλιξη, ο Μπερλουσκόνι προσέφερε την υποστήριξή του στον Μόντι. «Σας υποβάλλω τα συγχαρητήριά μου και αυτά της κυβέρνησης για το διορισμό σας ως ισόβιου γερουσιαστή, απόδειξη της πολύ μεγάλης επιστημονικής και κοινωνικής αξίας σας, και σας εύχομαι να έχετε μια καρποφόρα θητεία προς το συμφέρον της χώρας», γράφει ο Μπερλουσκόνι στο μήνυμα που απηύθυνε στον Μόντι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάταγμα Ναπολιτάνο για τον Μόντι υπήρχε και η υπογραφή του Μπερλουσκόνι, παρόλο που αυτό δεν ήταν απαραίτητο βάσει της ιταλικής νομοθεσίας.

Και ενώ ο Ναπολιτάνο έκανε σαφές ότι αμέσως μετά την παραίτηση Μπερλουσκόνι (αφού πρώτα περάσουν από τη Βουλή τα μέτρα λιτότητας) θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μόντι, ο «καβαλιέρε» έχει ήδη βρει τον διάδοχό του στο κόμμα και δεν είναι άλλος από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Αντζελίνο Αλφάνο.

Μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης είναι διατεθειμένο να στηρίξει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον πρώην επίτροπο Μάριο Μόντι, κίνηση που θα καθησυχάσει τις αγορές.

Αλλά ο Μπερλουσκόνι έχει ακόμη λόγο. Όπως έχουν και οι αγορές όμως, που πιέζουν κάθε μέρα και περισσότερο την Ιταλία, με το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων να φτάνει στο… θεό!

Όπως εύστοχα παρατηρεί η Liberation, ο Μπερλουσκόνι (μετά τον Γιώργο Παπανδρέου) θα γίνει ακόμη ένας πρωθυπουργός που δεν τον έδιωξαν τα οργισμένα πλήθη, αλλά οι οίκοι αξιολόγησης και οι αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπερλουσκόνι: «Πιστέψτε το, θα παραιτηθώ» – Liberation: Ciao Silvio!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε