Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Βυθίστηκε στο “λευκό” χάος το Βέλγιο

Η εντονότατη χιονόπτωση βύθισε σήμερα το Βέλγιο στο χάος, παραλύοντας αυτοκινητοδρόμους και σιδηροδρομικά δίκτυα…

 ενώ η πρωτεύουσα, Βρυξέλλες, στερήθηκε των λεωφορείων και των ταξί της, καθώς ήταν αδύνατο να κυκλοφορήσουν σε δρόμους που δεν έχουν καθαριστεί.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, πολλοί αυτοκινητιστές εισάκουσαν τις εκκλήσεις των αρχών να μην βγουν στους δρόμος, παρά μόνο σε περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης, και να παίρνουν μαζί τους νερό και τρόφιμα σε περίπτωση μετακινήσεων σε μεγάλες αποστάσεις.

Οι περισσότερες περιφέρειες του βασιλείου βρέθηκαν χωρίς αποθέματα αλατιού, και οι ρίψεις αλατιού περιορίστηκαν στους κεντρικούς δρόμους και τις κύριες αρτηρίες των πόλεων.

Οι αμαξοστοιχίες κυκλοφόρησαν σήμερα, αλλά σημειώθηκαν πολλές καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων λόγω της χιονόπτωσης ή της αδυναμίας του προσωπικού των βελγικών σιδηροδρόμων (SNCB), να μεταβεί στη δουλειά του, αναφέρει η Infrabel, που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Τα τρένα μεγάλης ταχύτητας “Thalys” που καλύπτουν τα δρομολόγια Παρίσι- Βρυξέλλες-Κολωνία ή Άμστερνταμ, ήταν αναγκασμένα να κινούνται με μειωμένη ταχύτητα (170 χλμ/ώρα στη Γαλλία, 230 χλμ/ώρα στο Βέλγιο, και 200 χλμ/ώρα στη Γερμανία).

Ένα δρομολόγιο του “Thalys” για Παρίσι-Λιέγη ακυρώθηκε και αντικαταστάθηκε με ένα Παρίσι-Βρυξέλλες.

Παντού, ιδίως στη Βαλονία (νότια), όπου το υψόμετρο είναι γενικά μεγαλύτερο από ότι στη Φλάνδρα και το κρύο εντονότερο, δρόμοι και αυτοκινητόδρομοι προσφέρουν το θέαμα των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων και των φορτηγών που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση λόγω του πάχους του χιονιού και του παγετού.

Τα φορτηγά βάρους άνω των 7,5 τόνων έλαβαν και πάλι την εντολή να μην ταξιδέψουν σε αρκετούς μεγάλους οδικούς άξονες. Η εθνική οδός Βρυξελλών-Λουξεμβούργου “κόπηκε”, από τον συνοριακό σταθμό Στέρπενις μέχρι την Κουριέρ, και η εθνική οδός Βρυξελλών-Τουρνέ (Νότια) έχει επίσης “κοπεί” σε ένα σημείο.

Τα λεωφορεία από τις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Βαλονίας, ανέστειλαν τις αναχωρήσεις τους, και το ίδιο συνέβη και στις Βρυξέλλες.

Η εναέρια κυκλοφορία δέχτηκε επίσης σοβαρό πλήγμα από αυτή τη νέα επίθεση του χειμώνα, την 20η σε λιγότερο από δύο μήνες.

Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ένας μόνος διάδρομος προσγείωσης παρέμενε ανοιχτός και το υπουργείο Άμυνας προμήθευσε απόψε κρεβάτια εκστρατείας για τους ταξιδιώτες οι οποίοι έχουν “μπλοκαριστεί” εκεί από τη ματαίωση της πτήσης τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε