Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Wikileaks: Ο μεγαλύτερος λαθρέμπορος ναρκωτικών το Ιράν

Το Ιράν είναι ο κύριος αγοραστής αφγανικού οπίου και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηρωίνης στον κόσμο, προσθέτουν αμερικανοί διπλωμάτες.

Το Ιράν είναι ένας από τους πρώτους λαθρεμπόρους ναρκωτικών στον κόσμο, και αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο, γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που εξασφάλισε από το WikiLeaks.

Ένα εμπιστευτικό τηλεγράφημα, με ημερομηνία 12 Ιουνίου του 2009 προερχόμενο από την αμερικανική πρεσβεία στο Μπακού, αναφέρει ότι οι ποσότητες ηρωίνης που προέρχονταν από το Ιράν και κατασχέθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν, αυξήθηκαν από 20 κιλά το 2006 σε 59.000 κιλά μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Το Αζερμπαϊτζάν, αναφέρει το τηλεγράφημα αυτό που επικαλείται εμπιστευτικές εκθέσεις ερευνητών του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνοι για τους φακέλους αυτούς, είναι μια από τις κύριες οδούς για την εξαγωγή της ηρωίνης που παρασκευάζεται από αφγανικό όπιο, προς την δυτική Ευρώπη.

Σχεδόν το 95% της ηρωίνης στο Αζερμπαϊτζάν προέρχεται από το Ιράν και μια παρόμοια ποσότητα εξάγεται από το Αζερμπαϊτζάν στην ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με ένα άλλο διπλωματικό τηλεγράφημα με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου του 2009.

Ένα τηλεγράφημα της 15ης Οκτωβρίου 2009, που έχει χαρακτηρισθεί “απόρρητο”, επικαλείται τον Χαλάφ Χαλάφοφ, τότε υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος ανέφερε ότι το λαθρεμπόριο είναι στα χέρια των ιρανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Όταν οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν συλλαμβάνουν ιρανούς λαθρεμπόρους και τους επαναπατρίζουν στη χώρα τους για να εκτίσουν ποινή κάθειρξης ,αυτοί πολύ συχνά αφήνονται γρήγορα ελεύθεροι, σύμφωνα με τον κ. Χαλάφοφ.

“Μερικές φορές συλλαμβάνουμε και πάλι τους τους ανθρώπους που έχουμε μόλις επαναπατρίσει”, ανέφερε ο υπουργός σύμφωνα με διπλωμάτη των ΗΠΑ.

Οι αφγανικές αρχές ενημέρωσαν τους αζέρους ομολόγους τους ότι οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνεργάζονται με αφγανούς λαθρεμπόρους ναρκωτικών.

Οι αζερικές μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούν τηλεφωνικές επικοινωνίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αξιωματούχοι των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας εμπλέκονται άμεσα στην πώληση και την επεξεργασία του οπίου σε ηρωίνη, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που αποκαλύφθηκαν αρχικά από το Wikileaks.

Ο ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μοχάμαντ Χαζαΐ, είπε τον Σεπτέμβριο ότι το 89% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου προέρχεται από το Αφγανιστάν και ότι “το μεγαλύτερο μέρος αυτής της παραγωγής περνά δια μέσου των συνόρων του Ιράν”.

Ο κ. Χαζαΐ σημείωσε ωστόσο ότι το Ιράν έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της εν λόγω παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε