Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

www.ελληνικά.κομ

Αρκετές φορές γράφετε ελληνικά στον υπολογιστή σας. Το ξεχνάτε και όταν πάτε στην…..

μπάρα για να γράψετε μια διεύθυνση γράφετε στα ελληνικά και εκνευρίζεστε. Όχι όμως για πολύ. Αν όλα πάνε καλά στα μέσα του 2010 το ίντερνετ θα ανοίξει τις διαδικτυακές του πύλης και στα υπόλοιπα αλφάβητα του κόσμου ανάμεσα τους και τα ελληνικά.

Αυτό ανακοίνωσε από την Σεούλ ο  διευθυντής της ΙCΑΝΝ (Ιnternet Corporation for Αssigned Νames) Ροντ Μπέκστρομ. Η ρυθμιστική αρχή του Διαδικτύου θα δεχτεί προσεχώς τις πρώτες αιτήσεις για ξενόγλωσσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις στα αραβικά, στα ελληνικά, στα κινεζικά, στα ινδικά, στα κυριλλικά και σε άλλες γλώσσες που δεν γράφονται με λατινικούς χαρακτήρες. Η αλλαγή χαρακτηρίζεται ως η πιο επαναστατική κίνηση στο Διαδίκτυο τα τελευταία 40 χρόνια.

Για να γίνει πραγματικότητα θα πρέπει να εγκριθούν τα φιλόδοξα σχέδια της ΙCΑΝΝ την προσεχή Παρασκευή, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της.

 

Αν δεν υπάρξει κάποιο εμπόδιο, οι περίπου 1,6 δισ. χρήστες του ίντερνετ θα το δουν σύντομα να εξαπλώνεται ακόμη περισσότερο.

Οι τεχνικές δυσκολίες αποδείχθηκαν μεγάλες και αυτό διότι, όπως εξηγεί ο αρμόδιος για το ζήτημα, Πίτερ Ντένγκεϊτ, με τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν στο Σύστημα Ονοματοδότησης Περιοχών (Domain Νame System- DΝS), το οποίο λειτουργεί σαν τηλεφωνικός κατάλογος, οι νέες διευθύνσεις θα «μεταφράζονται» από γράμματα σε αριθμούς, προκειμένου να μπορούν να διαβαστούν από τους υπολογιστές. Οι δοκιμές γίνονται εδώ και δύο χρόνια και δείχνουν ότι, όντως, το σύστημα μπορεί να δουλέψει έτσι.

 

Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να ανοίξει μια νέα «αγορά» domain, όπως το. bank ή το. post, ενώ θα μειωθεί η πληκτρολόγηση μακροσκελών ονομάτων. Ηδη η Κίνα και η Ταϊλάνδη έχουν εφαρμόσει τέτοιες αλλαγές, οι οποίες δεν είχαν γίνει αποδεκτές στο διεθνές περιβάλλον, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν στους περισσότερους υπολογιστές έξω από τις συγκεκριμένες χώρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε