Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Χ.Θαπατέρο: “Η οικονομική μας κατάσταση είναι στιβαρή”

Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια από την Μέρκελ. Εδώ και μόνο που τον βλέπει κοιτάχτε αντίδραση! ΦΩΤΟ REUTERS
Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια από την Μέρκελ. Εδώ και μόνο που τον βλέπει κοιτάχτε αντίδραση! ΦΩΤΟ REUTERS
Η Ισπανία βρίσκεται και αυτή στο στόχαστρο των κερδοσκόπων αλλά και των ξένων ΜΜΕ για την οικονομική της ρευστότητα. Πολλοί την παρομοιάζουν ως νέα Ελλάδα.

 

Όμως ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο τόνισε πως κάθε συζήτηση για την οικονομική ρευστότητα της Ισπανίας είναι «αδικαιολόγητη» και πως η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι στιβαρή.
 
Στη συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE ο Θαπατέρο δήλωσε πως η ισπανική οικονομία, που διέρχεται μέγιστη κρίση με πάνω από 4 εκατ. ανέργους, πρόκειται να επανέλθει «στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, ή τις αρχές του 2011».
Ο ίδιος τόνισε πως το ισπανικό δημόσιο χρέος κυμαίνεται επί του παρόντος στο 60% του ΑΕΠ, ήτοι «20 μονάδες χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν φόβοι, παρά την αύξηση του ελλείμματος.
 
Ο Θαπατέρο τόνισε πως η αύξηση του ΦΠΑ από το 16 στο 18%, που προβλέπεται για τα μέσα του 2010-μέτρο που έχει επικρίνει δριμύτατα η αντιπολίτευση-δεν πρόκειται να εμποδίσει την πιθανή οικονομική ανάκαμψη, την οποία εκ νέου τοποθέτησε στα τέλη του τρέχοντος-αρχές του επομένου χρόνου.
 
Επανέλαβε πως η τρέχουσα κρίση είναι «η δριμύτερη τα τελευταία 80 χρόνια» στην Ισπανία και σε όλον τον κόσμο και πως κανένας δεν «δεν μπορούσε να την προβλέψει».
 
Η Ισπανία έχει ανακοινώσει πρόγραμμα λιτότητας 50 δισ. ευρώ γα τρία χρόνια, με στόχο να μειώσει έως το 2013 το έλλειμμά της στο 3% από 11,4% που ήταν το 2009. Τον Ιανουάριο ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προειδοποίησε την Ισπανία με υποβάθμιση για τα ελλείμματά της.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε