Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Χαιρέτισε φασιστικά στην έναρξη της δίκης του ο Μπρέιβικ! (VIDEO&ΦΩΤΟ)

Άντερς Μπρέιβικ

Ήρεμος και ψύχραιμος σα να μην έχει συμβεί τίποτα μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Σήμερα ξεκίνησε η δίκη του για τη δολοφονία 77 ανθρώπων τον περασμένο Ιούλιο.

Μόλις οι αστυνομικοί του έβγαλαν τις χειροπέδες, έσφιξε τη γροθιά του και τη σήκωσε ψηλά. Στη συνέχεια, έφερε το χέρι του στο ύψος της καρδιάς. Ένας φασιστικός χαιρετισμός και μάλιστα μπροστά στους επιζήσαντες και στις οικογένειες εκείνων που δολοφόνησε εν ψυχρω.

Στο γνωστό πια μανιφέστο του, ο 33χρονος Μπρέιβικ αναφέρεται στον συγκεκριμένο χαιρετισμό: αντιπροσωπεύει τη δύναμη, την τιμή και την πρόκληση απέναντι στους μαρξιστές τυράννους της Ευρώπης, λέει.

Σήμερα, διαβάστηκε το κατηγορητήριο. Κατηγορείται για τρομοκρατία και για ανθρωποκτονίες από πρόθεση. Την Τρίτη θα καταθέσει ο ίδιος ο μακελάρης. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει δέκα εβδομάδες.

“Παραδέχομαι τα γεγονότα, αλλά δεν παραδέχομαι την ενοχή μου”, τόνισε όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου Ελιζαμπέτ Αρντζεν. Ο Μπρέιβικ όχι μόνο δηλώνει αθώος, αλλά σύμφωνα με την υπεράσπισή του, θα ισχυριστεί πως βρισκόταν σε “νόμιμη άμυνα” απέναντι στους “προδότες της πατρίδας του”.

Δήλωσε επίσης… συγγραφέας και δε δίστασε να διορθώσει τον δικαστή όταν είπε πως είναι άνεργος. “Αυτό δεν είναι ακριβές, είμαι συγγραφέας”, είπε ο 33χρονος ακροδεξιός κατηγορούμενος, διευκρινίζοντας πως άρχισε να γράφει στη φυλακή. Και συνέχισε λέγοντας πως το δικαστήριο δεν νομιμοποιείται να τον δικάσει. “Δεν αναγνωρίζω τα νορβηγικά δικαστήρια. Λαμβάνετε εντολές από πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν την πολυπολιτισμικότητα”, είπε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από Περιφερειακό Δικαστήριο του Όσλο, φυσικά, είναι δρακόντεια. Ο Μπρέιβικ μεταφέρθηκε από τη φυλακή στο χώρο του δικαστηρίου στις 8 το πρωί.

Η περιοχή γύρω από το δικαστήριο έχει αποκλειστεί από την αστυνομία και όλοι όσοι θα εισέλθουν στην αίθουσα, δημοσιογράφοι, συνεργεία, επιζήσαντες και κοινό, περνούν από αυστηρό έλεγχο.

Αστυνομικά σκυλιά έλεγξαν, από την Κυριακή, το κτίριο, το οποίο φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Επίσης απαγορεύτηκαν οι πτήσεις μικρών αεροσκαφών πάνω από τη νορβηγική πρωτεύουσα.




ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τους σκότωσε έχοντας «σώας τας φρένας» λέει νέα ψυχιατρική εκτίμηση για τον Μπρέιβικ

«Μια μέρα ο Μπρέιβικ θα είναι ελεύθερος»

Μπρέιβικ: Καλύτερα νεκρός παρά σε ψυχιατρείο

Ο Μπρέιβικ σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Μπαράκ Ομπάμα

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Είχε ακόμη αίμα στα χέρια του! – Φωτογραφίες του μακελάρη της Νορβηγίας λίγο μετά τη σύλληψή του

“Πέρασα δύσκολα τη μέρα του μακελειού”, είπε ο Μπρέϊβικ

Μπρέιβικ: “Απαιτώ να απελευθερωθώ αμέσως! Mου αξίζει μετάλλιο” – Νέες φωτο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε