Σάββατο, 20 Απρ.
18oC Αθήνα

Χαλέπι: Σκότωσαν 5μελή οικογένεια και μετά… κήρυξαν εκεχειρία

Φωτογραφία: Reuters (ΑΡΧΕΙΟΥ)
Φωτογραφία: Reuters (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Πρώτα σκοτώνουν, ξεκληρίζουν οικογένειες και μετά, σαν… καλοί Σαμαρείτες αποφασίζουν ολιγόωρη εκεχειρία. Το θέατρο του παραλόγου και το δράμα των κατοίκων της Συρία συνεχίζονται και κανείς δεν νοιάζεται. Όλοι παρακολουθούν απαθείς μια πόλη, μια ολόκληρη χώρα, να πεθαίνει κάθε μέρα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς την Τρίτη, από τους νέους σφοδρότατους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, μια πενταμελής οικογένεια βρήκε το θάνατο μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στο ανατολικό Χαλέπι. Στη συνοικία Μπούσταν αλ Κασρ μια πολυκατοικία επλήγη από μια βόμβα με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι, ένα ζευγάρι με τα τρία του παιδιά να σκοτωθούν.

Όλα αυτά ενώ συγκλονίζει η εικόνα που καταγράφηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν ένα νεαρό αγόρι είχε εγκλωβιστεί στα συντρίμμια ενός σπιτιού. Τα πόδια του είχαν παγιδευτεί στα ερείπια και η αγωνιώδης προσπάθειά του να απεγκλωβιστεί και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο έχει καταγραφεί σε video που κάνει το γύρο του κόσμου. Την Κυριακή, σε περισσότερους από 40 βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 49 ανθρώπους.

Και ενώ το δράμα στο Χαλέπι δεν έχει τέλος, Πούτιν και Άσαντ αποφάσισαν να σταματήσουν για μερικές ώρες τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι ώστε να δώσουν την ευκαιρία στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη. Το που θα βρουν να πάνε, είναι μια άλλη συζήτηση.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε ότι η ρωσική και η συριακή Πολεμική Αεροπορία σταμάτησαν τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενόψει της “ανθρωπιστικής εκεχειρίας” που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Οκτωβρίου.

“Σήμερα από τις 10:00 το πρωί σταμάτησαν οι επιδρομές της ρωσικής και της συριακής αεροπορίας”, δήλωσε ο Σόιγκου, εξηγώντας ότι η διακοπή των βομβαρδισμών είναι “απαραίτητη για την εφαρμογή της ανθρωπιστικής εκεχειρίας”, η οποία έχει στόχο να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν το Χαλέπι και είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε