Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Χαλί… συναγερμός πιάνει τους κλέφτες!

Χαλί… συναγερμός πιάνει τους κλέφτες!

Ένα χαλί με ευαισθησίες, αλλά και με … αστυνομικό δαιμόνιο κατασκεύασαν οι Βρετανοί.

Μιλάμε για ένα χαλί το οποίο έχει αισθητήρες και μπορεί για παράδειγμα να καταλάβει αν υπάρχει κάποιο ατύχημα (αν έπεσε κάποιος δηλαδή) ή ακόμη και αν τα πόδια που το πατάνε δεν είναι… γνωστά, ανήκουν δηλαδή πιθανώς σε κάποιον εισβολέα!

Το χαλί μάλιστα συνδέεται με ένα είδος συναγερμού για να ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ισχυρίζονται ότι το έξυπνο χαλί μαθαίνει με το πέρασμα του χρόνου.
Παρατηρώντας τα βήματα αυτού που το πατά, σταδιακά αντιλαμβάνεται τις ανεπαίσθητες διαφορές στον τρόπο που κανείς περπατά (π.χ. σέρνει τα βήματά του ή προτιμά να στηρίζεται περισσότερο στο ένα πόδι σε σχέση με το άλλο), με συνέπεια να μπορεί να «προβλέψει» πότε αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα κινητικότητας σε έναν άνθρωπο- ίσως προτού καν ο ίδιος το συνειδητοποιήσει!

Το χαλί θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως συναγερμός κατά κλεφτών και άλλων ανεπιθύμητων εισβολέων σε έναν χώρο, καθώς, σύμφωνα με την ερευνήτρια Πατρίτσια Σκάλι, «θεωρητικά, θα μπορούσε να ξεχωρίσει τα βήματα των ανθρώπων και τα διαφορετικά παπούτσια που φοράνε».

Το χαλί αρχικά προορίζεται για σπίτια (ιδίως όπου ζουν ηλικιωμένοι), νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, όπως τα γηροκομεία, ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τις πτώσεις ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Μάλιστα, το σύστημα ανίχνευσης θα μπορούσε να εμπλουτισθεί έτσι ώστε το χαλί να διαθέτει διαφορετικού τύπου αισθητήρες, οι οποίοι να μην ανιχνεύουν μόνο τις διαφορές πίεσης, αλλά και άλλα εξωτερικά ερεθίσματα, όπως οι λεκέδες από μία χημική ουσία ή η φωτιά. Οι οπτικές ίνες μπορούν να τοποθετηθούν σε υπάρχοντα χαλιά, συνεπώς δεν χρειάζεται να αγοράσει κανείς καινούριο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε