Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Χάνει έδαφος ο Ομπάμα – Μειώθηκε η διαφορά από τον Ρόμνεϊ

Χάνει έδαφος ο Ομπάμα – Μειώθηκε η διαφορά από τον Ρόμνεϊ

Κατά 4% μειώθηκε το προβάδισμα που είχε ο Μπάρακ Ομπάμα έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ, τον οποίο αναμένεται να αντιμετωπίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου για την προεδρία των ΗΠΑ.

Πριν από έναν μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος «απολάμβανε» προβάδισμα 11 μονάδων. Αλλά η νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos δείχνει πως ο (επικρατέστερος) υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κάλυψε τη διαφορά.

Τον Ομπάμα υποστήριξε το 47% των συμμετεχόντων στην έρευνα, που έγινε με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων από την 12η ως την 15η Απριλίου, έναντι ενός 43% που τάχθηκε υπέρ του Ρόμνεϊ. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του Μαρτίου, ο Ομπάμα συγκέντρωνε 52% και ο Ρόμνεϊ 41%.

Ένα στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τον Ομπάμα ενόψει των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου είναι ότι το 53% των ψηφοφόρων αξιολόγησε ως το πιο σημαντικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία αυτό των θέσεων εργασίας και της οικονομίας, με το 45% να αξιολογεί ως καλύτερες τις ικανότητες του Ρόμνεϊ στον τομέα αυτό, έναντι ενός 43% που αξιολογεί τον Ομπάμα ως ικανότερο στα θέματα αυτά.

Η δημοτικότητα του Ομπάμα παραμένει σταθερή στο 49%.

Οι εν ενεργεία πρόεδροι θεωρείται ότι έχουν καλές πιθανότητες να επανεκλεγούν εάν το ποσοστό της δημοτικότητάς τους παραμένει γύρω στο 45% πριν την ημέρα των εκλογών.

Η τηλεφωνική έρευνα έγινε σε 1.044 ενήλικους, περιλαμβανομένων 891 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, εκ των οποίων οι 304 δήλωσαν Δημοκρατικοί, 235 Ρεπουμπλικάνοι και 302 ανεξάρτητοι. Το ποσοστό σφάλματος ήταν ±3,1% για το σύνολο του δείγματος, ±3,3% για τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, ±4,2% για τους Δημοκρατικούς, ±4,9% για τους Ρεπουμπλικάνους και ±9,8% για τους ανεξάρτητους.

Στο μεταξύ η ομάδα του Ομπάμα ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος συγκέντρωσε 53 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο για την χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας.

Σε ένα βίντεο η ομάδα του προέδρου ανέφερε ότι συνολικά 567.000 άνθρωποι συνεισέφεραν στην εκστρατεία του. Η μέση προσφορά είναι λίγο πάνω από 50 δολάρια. Μέχρι στιγμής, ο Ομπάμα έχει συγκεντρώσει συνολικά περίπου 200 εκατ. δολάρια. Στα τέλη Φεβρουαρίου δαπάνησε 75 εκατ. δολάρια, ουσιαστικά για να δημιουργήσει τον μηχανισμό της προεκλογικής του εκστρατείας σε όλη τη χώρα.

Ο πιθανότερος αντίπαλός του, Ρόμνεϊ, είχε συγκεντρώσει στα τέλη Φεβρουαρίου 75 εκατ. δολάρια, αλλά έχει ήδη δαπανήσει τα 66 στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας στο εσωκομματικό πεδίο.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση Ομπάμα για τις επιδόσεις της στον τομέα της οικονομίας, με ένα νέο τηλεοπτικό σποτ να κατηγορεί τον πρόεδρο ότι πέρασε “από την ελπίδα στην υποκρισία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αχ βρε Ομπάμα! Δυο γκάφες σε 24 ώρες!

Ο Ομπάμα είχε επιστροφή από την εφορία!

Εκτός κούρσας για την προεδρία ο Ρικ Σαντόρουμ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε