Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Χάος ακόμη στο Ρίο – 133 νεκροί από τις πλημμύρες

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Η τραγωδία δεν έχει τέλος για την πιο “ξέφρενη” πόλη της Λατινής Αμερικής που χτυπήθηκε από πλημμύρες και λάσπη….

 

Μέχρι και 60 άνθρωποι ενδεχομένως βρίσκονται στα συντρίμμια 45 σπιτιών που καταπλακώθηκαν χθες Τετάρτη από κατολίσθηση στην πόλη Νιτερόι, στην περιφέρεια του Ρίου ντε Ζανέιρου, ανέφερε το βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο Globo, επικαλούμενο τις δημοτικές αρχές.
 
Με περίπου 70 νεκρούς, η Νιτερόι είναι η περιοχή όπου καταγράφηκε ο χειρότερος απολογισμός από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που άρχισαν την Δευτέρα, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές στην Πολιτεία του Ρίου, που σύμφωνα με μετεωρολόγους ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 48 ετών.
 
Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός που δόθηκε στην δημοσιότητα αργά το βράδυ έκανε λόγο για τουλάχιστον 133 νεκρούς στην Πολιτεία, όμως οι αριθμοί εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο.
Από την Δευτέρα, σημειώθηκαν τουλάχιστον 180 κατολισθήσεις, καταπλακώνοντας και καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια.
 
Οι αρχές ανέφεραν επίσης ότι 135 άνθρωποι τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία.
Ο δήμαρχος του Ρίου Εδουάρδου Πάες κάλεσε τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου να μην καταλύσουν στα σπίτια τους.
 
Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, τουλάχιστον 10.000 σπίτια αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάρρευσης. Ο Πάες ζήτησε από την κεντρική κυβέρνηση βοήθεια 370 εκατ. ρεάις (156,4 εκατ. ευρώ) για τις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης.
 
Η κυβέρνηση του προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα έθεσε στην διάθεση της Πολιτείας μονάδες των ένοπλων δυνάμεων για τις επιχειρήσεις διάσωσης. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι θα συναντηθεί σύντομα με αξιωματούχους της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων του Ρίου ντε Ζανέιρου, το 2016, για να συζητήσουν τις συνέπειες που θα έχουν για τις προετοιμασίες οι καταστροφές.
ΦΩΤΟ REUTERS
Σε ανακοινωθέν της, η ΔΟΕ εξέφρασε την “αλληλεγγύη” της στα θύματα, ενώ εξέφρασε την “βεβαιότητά της” ότι το Ρίου έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσεις αγώνες “υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών”.
 
Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Άντριου Μίτσελ είπε ότι το σώμα θα συζητήσει τις συνέπειες της καταστροφής όταν η κατάσταση επανέλθει στην ομαλότητα. Ο Λούλα απέκλεισε, σε δηλώσεις του την Τρίτη, κάθε ενδεχόμενο η καταστροφή να θέσει εν αμφιβόλω την διοργάνωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, το 2014, καθώς και αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε