Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Χάος από απόφαση για αστυνομικό που σκότωσε άοπλο μαύρο

Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές που λεηλάτησαν επιχειρήσεις στο Όκλαντ, στην Καλιφόρνια, μετά την καταδίκη ενός λευκού αστυνομικού για ανθρωποκτονία χωρίς πρόθεση ενός άοπλου μαύρου.

Αναφέρθηκαν τουλάχιστον 50 συλλήψεις. “Η πόλη δεν είναι Άγρια Δύση”, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Όκλαντ Άντονι Μπατς. “Δε θα ανεχθούμε τέτοιες ενέργειες”.

Περίπου χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν στο κέντρο του Όκλαντ, ανατολικά του Σαν Φρανσίσκο, την Πέμπτη, επικρίνοντας την απόφαση στην υπόθεση σε βάρος του Τζοχάνες Μέσερλι, 28 ετών, ο οποίος πυροβόλησε στην πλάτη τον 22χρονο Όσκαρ Γκραντ ενώ βρισκόταν στο πάτωμα σε σταθμό μετεπιβίβασης την Πρωτοχρονιά του 2009–περιστατικό που πολίτες κατέγραψαν σε βίντεο.

Αρχικά η διαδήλωση ήταν ειρηνική, αλλά στην διάρκεια της νύχτας ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και μια μικρή ομάδα διαδηλωτών, που έθεσαν υπό έλεγχο την κατάσταση. Μετά από μια μικρή ανάπαυλα ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους έσπασαν τη βιτρίνα ενός καταστήματος της αλυσίδας Foot Locker και αφαίρεσαν αγαθά υπό τις επευφημίες άλλων. Οι άνθρωποι που λεηλάτησαν το κατάστημα μοίρασαν παπούτσια και μπλουζάκια σε παριστάμενους πριν η αστυνομία τους σταματήσει. Ακόμα, λεηλατήθηκε ένα κοσμηματοπωλείο και άλλες επιχειρήσεις, ενώ διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν πέτρες σε οχήματα της αστυνομίας.

Στάλθηκαν εσπευσμένα αστυνομικές ενισχύσεις στην περιοχή από το Σαν Φρανσίσκο και άλλες κοντινές πόλεις, σύμφωνα με την εφημερίδα Oakland Tribune, ενώ ο δικηγόρος της οικογένειας Γκραντ, ο δήμαρχος του Όκλαντ Ρον Ντέλαμς και ο κυβερνήτης Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ κάλεσαν να υπάρξει ηρεμία.

Ο Μέσερλι υποστήριξε ότι είχε σκοπό να πλήξει το νεαρό με ένα όπλο Τέιζερ, που προκαλεί ηλεκτροσόκ, και όχι να τον πυροβολήσει με το υπηρεσιακό του όπλο. Ο θάνατος του Γκραντ είχε προκαλέσει ταραχές και αμέσως μετά το συμβάν–περίπου 100 άνθρωποι είχαν συλληφθεί.

Η ανακοίνωση της ποινής του αστυνομικού αναμένεται να γίνει την 6η Αυγούστου. Αναμένεται να καταδικαστεί σε δύο ως τέσσερα χρόνια φυλάκισης, αν και ίσως είναι κατά τι μεγαλύτερη εξ αιτίας της χρήσης όπλου. Ο Μέσερλι, που είχε αποφυλακιστεί προσωρινά στην διάρκεια της δίκης, παρέμεινε ανέκφραστος κατά την απαγγελία της απόφασης.

Οι συγγενείς του Γκραντ αντέδρασαν με οργή. “Ο γιος μου δολοφονήθηκε κι ο νόμος δεν κατέστησε τον αστυνομικό υπεύθυνο για την πράξη του όπως θα έπρεπε”, φώναξε η μητέρα του, Γουάντα Τζόνσον, έξω από το δικαστήριο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε