Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης – Εγκλωβισμένοι χιλιάδες ταξιδιώτες των Χριστουγέννων

ΦΩΤΟ REUTERS

Οργισμένοι χιλιάδες ταξιδιώτες που έχουν… ξεμείνει στο Χίθροου, κινδυνεύουν να κάνουν Χριστούγεννα στο αεροδρόμιο! Τελείωσε το αντιψυκτικό υγρό στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ακόμη 6 νεκροί στην Πολωνία.

Ο καιρός εξακολουθεί να κρατά ομήρους χιλιάδες Ευρωπαίους, που παραμένουν αποκλεισμένοι σε αεροδρόμια και σταθμούς τρένων.
Ώρα 12:22 αεροδρόμιο Χίθροου: Βαλίτσες, μόνες, περιμένουν... - ΦΩΤΟ REUTERS
Εκατοντάδες πτήσεις και δρομολόγια τρένων έχουν ακυρωθεί, καθώς η βόρεια Ευρώπης παραμένει στον… πάγο! Ακόμη και στο αεροδρόμιο του Χίθροου, το πλέον πολυσύχναστο της Γηραιάς Ηπείρου, μόλις λίγες πτήσεις ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν.
Ώρα 12:10 αεροδρόμιο Χίθροου: η κούραση λύγισε τους χιλιάδες ταξιώτες-ομήρους της κακοκαιρίας - ΦΩΤΟ REUTERS
Η κατάσταση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Λονδίνου είναι εφιαλτική και ήδη πολλοί ταξιδιώτες έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους. 70 από τις συνολικά 130 πτήσεις της British Airways έχουν ήδη ακυρωθεί, ενώ 89 από τις 133 αφίξεις έχουν επίσης ακυρωθεί. Καθυστερήσεις παρατηρούνται επίσης στα αεροδρόμια του Εδιμβούργου και του Άμπερντιν.
Ώρα 11:10 αεροδρόμιο Χίθροου: κατάμεστες οι αίθουσες αναμονής - ΦΩΤΟ REUTERS
Οι πτήσεις μικρών αποστάσεων στο Χίθροου ακυρώθηκαν και εκτιμάται ότι το σκηνικό των καθυστερήσεων και των ακυρώσεων θα διαρκέσει αρκετές μέρες. Και όλα αυτά λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.

Οι αρχές υποσχέθηκαν να διεξάγουν έρευνα για τις αιτίες που οδήγησαν στον… αποκλεισμό του Χίθροου και τον εγκλωβισμό των επιβατών. Μόνο που η εκ των υστέρων αντίδραση προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή στους ταξιδιώτες που αναγκάζονται να κοιμούνται στο αεροδρόμιο, περιμένοντας να ταξιδέψουν στους προορισμούς τους.
Ώρα 12:00 αεροδρόμιο Φρανκφούρτης: η απόγνωση ενός ταξιδιώτη - ΦΩΤΟ REUTERS
Τα υπόλοιπα βρετανικά αεροδρόμια είναι ανοικτά, αλλά υπάρχουν προβλήματα με ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων. Πάντως η αεροπορική εταιρεία Air Canada ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τις δύο πτήσεις προς το Χίθροου, αφού λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπορεί να εγγυηθεί στους επιβάτες ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

Το Χίθροου δεν είναι φυσικά το μοναδικό αεροδρόμιο της Ευρώπης που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα. Στο Παρίσι και τη Φρανκφούρτη δε, ακυρώθηκε το 1/3 των προγραμματισμένων πτήσεων.

Η Ευρώπη φαίνεται πως ήταν… απροετοίμαστη για ένα τόσο δριμύ κύμα ψύχους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, όπου… τελείωσε το αντιψυκτικό υγρό και αναχωρήσεις δε γίνονται, τουλάχιστον έως την Τετάρτη. Ο ανεφοδιασμός δε μπορεί να γίνει λόγω των χιονοπτώσεων!
Ώρα 02:00 αεροδρόμιο Φρανκφούρτης: οργανωτικοί ακόμη και στην... ταλαιπωρία οι Γερμανοί! ΦΩΤΟ REUTERS
Περισσότερες από 1.000 πτήσεις στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Μονάχου και του Βερολίνου, ακυρώθηκαν και ακόμα περισσότερες πραγματοποιούνται με καθυστερήσεις, καθώς σχεδόν όλη η Γερμανία έχει καλυφθεί από χιόνι.

Οι αεροπορικές εταιρείες συνιστούν στους επιβάτες να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για τις μετακινήσεις τους, όπως τα τρένα, αφού οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται και δεν αναμένεται να βελτιωθεί η κατάσταση στα αεροδρόμια.

Η εταιρεία των γερμανικών σιδηροδρόμων, Deutsche Bahn, που προσπαθεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, κάλεσε τους επιβάτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Στη βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο, οι αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων στους κεντρικούς αυτοκινητόδρομους, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν ατυχήματα, που θα επιβάρυναν την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων.

Ανάλογο μέτρο έλαβαν και οι βελγικές αρχές, για να κρατήσουν ανοικτούς τους κεντρικούς αυτοκινητόδρομους. Χαρακτηριστικό της κατάστασης στους βελγικούς δρόμους είναι ότι στην ώρα κυκλοφοριακής αιχμής, στη Βαλονία, δημιουργήθηκαν μποτιλιαρίσματα που είχαν συνολικό μήκος 600 χιλιομέτρων.

Σκεπασμένη από το χιόνι η βόρεια Γαλλία, όπου υπάρχουν προβλήματα στις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, σε μία περίοδο μάλιστα που αρκετοί Παριζιάνοι μετακινούνται για να αρχίσουν τις διακοπές τους.

Ο γαλλικός στρατός έχει τοποθετήσει θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε αυτοκινητοδρόμους γύρω από το Παρίσι, για να απεγκλωβίζουν οχήματα που έχουν ακινητοποιηθεί, ώστε να μην μποτιλιάρονται οι δρόμοι.

Οι πτήσεις αεροσκαφών στα δύο παρισινά αεροδρόμια γίνονται με σοβαρά προβλήματα, καθώς για λίγες ώρες έκλεισε το αεροδρόμιο Ορλί, ενώ στο Σαρλ Ντε Γκολ έχουν σχηματισθεί ουρές από ταξιδιώτες που περιμένουν μήπως εκτελεσθεί η πτήση τους.

Μετ εμποδίων γίνονται επίσης τα δρομολόγια των τρένων μεταξύ Παρισιού, Λονδίνου και Βρυξελλών, στη γραμμή Eurostar, διότι οι αμαξοστοιχίες έχουν αυστηρά όρια ταχύτητας για να αποφευχθούν ατυχήματα. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη πουληθεί όλα τα εισιτήρια στις αμαξοστοιχίες που έχουν προγραμματισμένα δρομολόγια μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου.

Στην Ολλανδία, τα μεγαλύτερα προβλήματα υπάρχουν στους δρόμους, λόγω του παγετού, γεγονός που υποχρέωσε τις αρχές να ορίσουν ως ανώτατο όριο ταχύτητας στους περισσότερους δρόμους, τα 50 χιλιόμετρα. Σε αρκετά σημεία του ολλανδικού οδικού δικτύου έχουν γίνει ατυχήματα, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την κυκλοφορία.

Στην Πολωνία, που δοκιμάζεται σκληρά από τον χιονιά, έξι άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στους παγωμένους δρόμους χθες το βράδυ, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων του τελευταίου μήνα στους 114. Στην πρωτεύουσα Βαρσοβία υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες, αλλά το αεροδρόμιο λειτουργεί, παρόλο που δέχεται λίγους επιβάτες, λόγω των ακυρώσεων πτήσεων στη δυτική Ευρώπη.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας τις προσεχείς ημέρες, για να επιστρέψουν οι πολικές θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα.

Προβλήματα στις συγκοινωνίες προκάλεσαν οι ισχυρές χιονοπτώσεις στη Ρουμανία, καθώς ακυρώθηκαν δρομολόγια τρένων και πτήσεων στα αεροδρόμια. Ισχυρές χιονοπτώσεις καταγράφηκαν στις περιοχές της Κονστάντζα, της Τουλτσέα και του Μπουζάου, όπου οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι από το χιόνι. Πολλά είναι τα φορτηγά που έχουν “εγκλωβιστεί” από το χιόνι, με αποτέλεσμα να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, όπου αυτή επιτρέπεται από την τροχαία.

Εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα- και όχι μόνο- προκάλεσε ο παγετός στη Βουλγαρία, καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τη βροχόπτωση, δημιούργησαν ένα ολισθηρό “στρώμα” πάγου στους δρόμους, το οποίο “οδήγησε” πολίτες σε ιατρικά κέντρα, με σπασμένα χέρια ή πόδια και άλλα τραύματα.

Το λεπτό στρώμα πάγου, που κάλυψε τους δρόμους της Σόφιας και άλλα μέρη της δυτικής, κυρίως, Βουλγαρίας, είχε ως αποτέλεσμα πολλά οχήματα και φορτηγά αυτοκίνητα που κινούνταν στον διεθνή άξονα Ε 79, μεταξύ των πόλεων Μέζτρα και Βράτσε, να συγκρουστούν ή να βγουν από το δρόμο.

Και στην Αλβανία, βρέχει!

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, που συντηρούν το νερό στις πλημμυρισμένες περιοχές, κυρίως στην περιφέρεια της Σκόδρα, είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στην Αλβανία.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της περιφέρειας Σκόδρα, η έκταση της γης που έχει πλημμυρίσει διαμορφώνεται σε 7.200 εκτάρια. Χωριά όπως τα Μπουσάτ, Βελίπογια, ‘Ανα Ε Μαλίτ και Ντάιτσι παραμένουν αποκλεισμένα λόγω των πλημμυρών και οι κάτοικοι δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Διαβάστε επίσης
“Παγιδευμένη” στα χιόνια η μισή Ευρώπη – Προβλήματα τις γιορτές

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε