Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

“Χαστούκι” στον Τραμπ από την Αλαμπάμα!

Τραμπ Αλαμπάμα

Μια προεκλογική μάχη που χαρακτηρίστηκε από τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση. Ο Ντόναλντ Τραμπ το πήρε… προσωπικά στην Αλαμπάμα. Και έχασε…

Οι εκλογές στην Αλαμπάμα και κυρίως το αποτελέσματά τους ήταν ένα ηχηρότατο χαστούκι στον Ντόναλντ Τραμπ. Γιατί (έστω και με το ζόρι αρχικά) ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Ρόι Μουρ. Έναν υπερσυντηρητικό πρώην δικαστή, που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων. Και έχασαν και οι δυο. Νικητής ήταν ο δημοκρατικός Γερουσιαστής Νταγκ Τζόουνς.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος αναδείχθηκε νικητής με διαφορά 0,7%! Σύμφωνα με τα –σχεδόν τελικά- αποτελέσματα, ο Τζόουνς πήρε 49,5% και ο Ρόι Μουρ 48,8%.

Νταγκ Τζόουνς και Ρόι Μουρ

“Έπεσε” το οχυρό της Αλαμπάμα

Ο Ρόι Μουρ μπορεί να είχε τη στήριξη του Τραμπ, μπορεί να έφτασε ακόμη και με… άλογο στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει αλλά τελικά ο καουμπόι ήταν… άσφαιρος. Και οι πολίτες της Αλαμπάμα δεν τον εξέλεξαν. Έτσι, οι Ρεπουμπλικάνοι έχασαν την πολιτεία, επί σειρά ετών οχυρό τους! Η Αλαμπάμα είχε να βγάλει Δημοκρατικό γερουσιαστή από το 1992!

Ο Μουρ είναι ένα άκρως αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Ένας υπερσυντηρητικός πρώην δικαστής, που βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης. Κατηγορήθηκε πρόσφατα για σεξουαλική παρενόχληση έφηβων κοριτσιών τη δεκαετία του 1970.

Η νίκη του Δημοκρατικού Νταγκ Τζόουνς οδήγησε τους Ρεπουμπλικάνους στην απώλεια μιας πολύτιμης έδρας στην άνω Βουλή του Κογκρέσου.

Πέρα από το γεγονός ότι η επιλογή του δεν κέρδισε, ο Τραμπ έχει ακόμα έναν “πονοκέφαλο”: βλέπει πλέον τα περιθώρια ελιγμών του κόμματός του στη Γερουσία να περιορίζονται ακόμα περισσότερο, αφού η πλειοψηφία του γίνεται πια οριακή (51-49),

Προσωπική ήττα του Τραμπ

Παρά τις καταγγελίες για τη σεξουαλική παρενόχληση εφήβων ο Τραμπ υποστήριξε ένθερμα τον Μουρ. Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς από τη στιγμή που πήρε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων (σ.σ. στην εσωκομματική διαδικασία ο Τραμπ υποστήριζε άλλον υποψήφιο).

Αλλά όταν αποφάσισε να τον στηρίξει, το έκανε όπως θα το έκανε ο… Τραμπ. Βρίζοντας τον αντίπαλό του και “φωνάζοντας” υπέρ του Μουρ. Χαρακτηριστικό ένα tweet (τι άλλο;) που έκανε λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Αλαμπάμα.

«Οι πολίτες της Αλαμπάμα θα κάνουν το σωστό. Ο Νταγκ Τζόουνς είναι υπέρ των εκτρώσεων, αδύναμος όσον αφορά στην εγκληματικότητα, το στρατό και την παράνομη μετανάστευση, κακός για τους ιδιοκτήτες όπλων και τους βετεράνους και κατά του τείχους (σ.σ. στο Μεξικό). Ο Τζόουνς είναι μια μαριονέτα των Πελόζι και Σούμερ (σ.σ. οι επικεφαλής των Δημοκρατικών σε Γερουσία και Κογκρέσο). Ο Ρόι Μουρ θα ψηφίζει πάντα υπέρ μας. Ψηφίστε Ρόι Μουρ!».

Οι πολίτες της Αλαμπάμα έκαναν λοιπόν αυτό που θεωρούσαν σωστό. Αλλά δεν ήταν αυτό που ήθελε ο Τραμπ. Και γι’ αυτό, η ήττα του Μουρ μεταφράζεται ως ήττα του ίδιου του Αμερικανού προέδρου.

Ο οποίος φυσικά δεν μπορούσε παρά να συγχαρεί τον νικητή των εκλογών. Λίγες ώρες αφού τον είχε βρίσει βέβαια…

«Συγχαρητήρια στον Νταγκ Τζόουνς για μια νίκη για την οποία πάλεψε σκληρά. Τα λευκά έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο αλλά η νίκη είναι νίκη. Ο λαός της Αλαμπάμα είναι υπέροχος και οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν ακόμη μια ευκαιρία να κερδίσουν αυτή τη θέση σε πολύ σύντομο διάστημα. Δεν τελειώνει ποτέ», έγραψε ο Τραμπ.

Σημειώνεται ότι εκστρατεία υπέρ του Μουρ έκανε ο ακροδεξιός πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον. Αναλυτές τόνιζαν ότι η νίκη του Ρεπουμπλικάνου θα ενίσχυε την εξουσία του Τραμπ στο GOP (σ.σ. Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων), πολύ περισσότερο διότι κορυφαία στελέχη του κόμματος είχαν αρνηθεί να τον στηρίξουν μετά το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης έφηβων κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένης μιας 14χρονης, τη δεκαετία του 1970, όταν είχαν εκτυλιχθεί τα γεγονότα.

Ο Νταγκ Τζόουνς

«Ευχαριστώ την Αλαμπάμα!», ήταν το πρώτο μήνυμα (στο twitter) του γερουσιαστή, πλέον, Νταγκ Τζόουνς.

Ο Τζόουνς είναι 63 ετών και πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας. Απέκτησε φήμη γιατί είχε επιτύχει την καταδίκη μελών της Κου Κλουξ Κλαν που είχαν πυρπολήσει μια εκκλησία αφροαμερικανών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα κορίτσια.

Ο Τζόουνς, επευφημούμενος από τους υποστηρικτές του, χαιρέτισε λίγο αργότερα μια νίκη «του κράτους του δικαίου» και της «αξιοπρέπειας». Η νίκη του έγινε δεκτή με μια χιονοστιβάδα πανηγυρισμών από δημοκρατικούς πολιτικούς, κυρίως γερουσιαστές.

Το κατόρθωμα του Νταγκ Τζόουνς προστίθεται σε μια σειρά πειστικών νικών δημοκρατικών τους τελευταίους μήνες σε τοπικές αναμετρήσεις στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις