Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

«Χαστούκι» για τον Μπερλουσκόνι ο πρώτος γύρος των εκλογών

ΦΩΤΟ REUTERS

Οργισμένος όσο σχεδόν ποτέ άλλοτε εμφανίζεται να είναι ο Σιλβιο Μπερλουσκόνι μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των τοπικών εκλογών, τα οποία ήταν κόλαφος για τον «καβαλιέρε».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν προέβη σε επίσημες δηλώσεις, αλλά σύμφωνα με σχολιαστές θεωρεί ότι η κύρια ευθύνη είναι της Λετίτσια Μοράτι, που δεν αντιμετώπισε την προεκλογική περίοδο με τον σωστό τρόπο.

Ο πρώτος γύρος των τοπικών εκλογών ήταν αναμφίβολα απογοητευτικός για την ιταλική κεντροδεξιά και τον ίδιο τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Στο Μιλάνο, την μεγαλύτερη πόλη της αναμέτρησης, ο κεντροαριστερός Τζουλιάνο Πιζαπία κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά, εξασφαλίζοντας ποσοστό 48,4 % στον πρώτο γύρο, αφήνοντας πίσω του την κεντροδεξιά Λετίτσια Μοράτι, η οποία δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το 41,5%.

Στην Νάπολη, ο συντηρητικός υποψήφιος, Τζάνι Λετιέρι, διαθέτει προβάδισμα, με ποσοστό 38,5%, αλλά συνολικά οι δυο κεντροαριστεροί αντίπαλοί του, Λουίτζι Ντε Ματζίστρις (περνά στο δεύτερο γύρο) και Μάριο Μορκόνε αγγίζουν το 47%.

Στο Τορίνο και στην Μπολόνια η κεντροαριστερά εκλέγει δήμαρχο από τον πρώτο γύρο.

Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι όμως είχε τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου της κεντροδεξιάς στην ιταλική συμπρωτεύουσα, ζητώντας, από τους εκλογείς να τον βοηθήσουν να υπερβεί τις 50.000 σταυρούς. Τελικώς, δεν ξεπέρασε τις 29.000.

Ούτε η Λέγκα του Βορρά πανηγυρίζει: στην “γενέτειρά της”, στο Μιλάνο, δεν υπερβαίνει το 9%, και κατά συνέπεια δεν έχει την δύναμη να αμφισβητήσει ριζικά τις επιλογές του Μπερλουσκόνι.

Στον δεύτερο γύρο τόσο στην Νάπολη όσο και στην μεγαλούπολη του ιταλικού βορρά πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιλογές του «τρίτου, κεντρώου πόλου», των Τζανφράνκο Φίνι και Πιερφερντινάντο Καζίνι.

Οι υποψήφιοί τους δεν ξεπέρασαν το 6%, αλλά το ποσοστό αυτό μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την εκλογή του νέου δημάρχου. Η θέση της κεντρώας συμμαχίας είναι κάθε άλλο παρά προκαθορισμένη και δεν αποκλείεται να αφεθεί τελικά στους ψηφοφόρους του κόμματος «ελευθερία επιλογής και συνείδησης».

Σε εθνικό επίπεδο, είναι ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι δεν κατάφερε, όπως επιθυμούσε, να βγει η κυβέρνησή του δυνατότερη από τις τοπικές εκλογές. Από το αποτέλεσμα του Μιλάνου ανακύπτει πως συνέβη, τελικά το ακριβώς αντίθετο.

Αποφάσεις θα ληφθούν, ασφαλώς, μετά τον δεύτερο γύρο και είναι βέβαιο ότι ο Μπερλουσκόνι θα κινητοποιηθεί όσο ποτέ άλλοτε για να μην χάσει η κεντροδεξιά την δημαρχία της ιταλικής συμπρωτεύουσας. Το σχέδιό του, όμως, για παραμονή στην πρωθυπουργία μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2013, από χθες βράδυ αντιμετωπίζει κι άλλα εμπόδια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε