Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

«Χαστούκι» στη Μέρκελ – Εσωκομματικό stop στον εκλεκτό της

Η Μερκελ ψηφιζει. ΦΩΤΟ REUTERS
Η Μερκελ ψηφιζει. ΦΩΤΟ REUTERS
Ηχηρό εσωκομματικό μήνυμα έστειλαν οι “ανυπότακτοι” στην Αγκελα Μέρκελ, στερώντας από τον εκλεκτό της για την προεδρία την εύκολη εκλογή.

Ο υποψήφιος της καγκελαρίας Κρίστιαν Βουλφ δεν κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο ούτε από τον δεύτερο γύρο και η ψηφοφορία οδηγείται σε τρίτο γύρο, γεγονός που συνιστά αποτυχία για την κυβερνητική πρόταση.

Ο 51χρονος Χριστιανοδημοκράτης, μέχρι πρότινος επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Κάτω Σαξονίας, πήρε μόνο 600 ψήφους στον πρώτο γύρο, ενώ απέτυχε να συγκεντρώσει την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία και στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας στη Βουλή. Αναγκαστικά η διαδικασία οδηγείται σε τρίτο γύρο, ο οποίος ενδέχεται και να αποδειχθεί επιζήμιος για την συντηρητική ηγέτιδα.

Για να εκλεγεί ο Βουλφ χρειαζόταν την απόλυτη πλειοψηφία της ομοσπονδιακής συνέλευσης, ενός σώματος 1.244 εκλεκτόρων αποτελούμενο από τους 622 βουλευτές της Μπούντεσταγκ (Κάτω Βουλή) και από ίσο αριθμό αντιπροσώπων που διορίζονται από τα δεκαέξι περιφερειακά κοινοβούλια.

Ο συνασπισμός Συντηρητικών-Φιλελευθέρων (CDU-CSU-FDP) της Άγκελας Μέρκελ διαθέτει μαθηματικά είκοσι ψήφους περισσότερες στους κόλπους του εκλεκτορικού σώματος.

Οι ψήφοι των ανυπότακτων στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς κυβερνητικής συμμαχίας απέτρεψαν τη νίκη του Βουλφ. Στον δεύτερο γύρο, ο εκλεκτός της Μέρκελ συγκέντρωσε 615 ψήφους, υπολειπόμενος από τις 623 που απαιτούνταν για την εκλογή του. Στον τρίτο και τελευταίο γύρο της εκλογής απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Στον πρώτο γύρο ο Βουλφ συγκέντρωσε 600 ψήφους, έναντι 499 του Γκάουκ, ο οποίος στον δεύτερο έπεσε στους 490. Ο υποψήφιος της Αριστεράς συγκέντρωσε 126 και 123 ψήφους στους πρώτους δύο γύρους.

Ακόμη και στην περίπτωση που ο Βουλφ εκλεγεί στον τρίτο γύρο, η Μέρκελ δεν απέφυγε έναν μικρό διασυρμό, καθώς επιθυμούσε διακαώς μία καθαρή και άνετη νίκη του εκλεκτού της για να κατασιγάσει την κριτική που ασκείται στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης, που της έχει στοιχίσει στις δημοσκοπήσεις.

Ο ρόλος του προέδρου είναι καθαρά συμβολικός. Ο κύριος αντίπαλος του Βουλφ είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Γιόαχιμ Γκάουκ, ένας δημοφιλής πρώην πάστορας από την Ανατολική Γερμανία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Βουλφ είναι σαφώς λιγότερο δημοφιλής από τον Γκάουκ.

Οι δύο άλλοι υποψήφιοι, οι οποίοι δεν έχουν ρεαλιστική πιθανότητα να εκλεγούν, είναι ο Λουκ Γιόχιμσεν του κόμματος Αριστερά και ο στιχουργός Φρανκ Ρένικε, ο οποίος είναι υποψήφιος του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD).
 
Οι προεδρικές εκλογές προκηρύχθηκαν μετά την αιφνίδια παραίτηση του Χορστ Κέλερ εξαιτίας των επικρίσεων που δέχθηκε για δηλώσεις ότι η στρατιωτικές επιχειρήσεις των γερμανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό εξυπηρετούν επίσης οικονομικά συμφέροντα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε