Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Χειροπέδες για βλασφημία μέσω twitter

Ο άνδρας, ο οποίος συνελήφθη αργά χθες, ανακρίνεται πριν να προσαχθεί σε δίκη, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Οι αρχές του Κουβέιτ συνέλαβαν έναν άνδρα διότι προσέβαλε τον προφήτη Μωάμεθ μέσω του λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών σήμερα, σε μια αρκετά σπάνια υπόθεση στη χώρα περί βλασφημίας μέσω Διαδικτύου.

Η βλασφημία αποτελεί ποινικό αδίκημα στο Κουβέιτ βάσει του νόμου περί Τύπου και εκδόσεων του 1961, αλλά δεν επισύρει την εσχάτη των ποινών, όπως στη γειτονική Σαουδική Αραβία, όπου η υπόθεση ενός σχολιογράφου ο οποίος αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή.

Ο Κουβεϊτιανός, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε από τις αρχές, διέβαλλε την ισλαμική πίστη και κατασυκοφάντησε τον προφήτη Μωάμεθ, τους συντρόφους και τη σύζυγό του, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KUNA.

Το υπουργείο εκφράζει «λύπη για την κακόβουλη χρήση των κοινωνικών δικτύων από ορισμένα πρόσωπα με σκοπό να προσβάλλουν βασικές ισλαμικές και πνευματικές αξίες [και] δεσμεύεται να επιδείξει μηδενική ανοχή στην καταπολέμηση τέτοιων σοβαρών κακουργημάτων», όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Το Σεπτέμβριο ένα δικαστήριο στο Κουβέιτ είχε καταδικάσει έναν άνδρα διότι προσέβαλε τους ηγέτες μοναρχιών του Κόλπου και είχε αναρτήσει εμπρηστικά, σεκταριστικά σχόλια στο Διαδίκτυο, αλλά απελευθερώθηκε αμέσως διότι η ποινή του συμψηφίστηκε με το χρόνο της προφυλάκισής του, σύμφωνα με έναν δικηγόρο ο οποίος ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Twitter είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο Κουβέιτ, όπου το χρησιμοποιούν πολλοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και άλλα δημόσια πρόσωπα για να συζητούν για την επικαιρότητα και να ανταλλάσσουν κουτσομπολιά και ειδήσεις. Δημοφιλή πρόσωπα ενδέχεται να έχουν εκατοντάδες χιλιάδες “φίλους”.

Ορισμένα ΜΜΕ στο Κουβέιτ δημοσιεύουν δηλώσεις του άνδρα, ο οποίος διαψεύδει τις σε βάρος του κατηγορίες. «Δεν θα προσβάλλω ποτέ τον προφήτη», φέρεται να δήλωσε, προσθέτοντας ότι κάποιος υπέκλεψε τον κωδικό του, κατέλαβε το λογαριασμό του και δημοσίευσε τα επίμαχα σχόλια. Η δήλωσή του, που δημοσιεύουν αρκετές από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του Κουβέιτ, δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί άμεσα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε