Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Χιλή: “Πάγωσαν” τα περιουσιακά στοιχεία της ιδιοκτήτριας εταιρίας του ορυχείου

Η δικαιοσύνη πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου στον οποίο ανήκει το ορυχείο όπου εγκλωβίστηκαν 33 μεταλλωρύχοι.

Η χιλιανή δικαιοσύνη πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία εκιμώνται στα 9,7 εκατομμύρια δολάρια, του ομίλου στον οποίο ανήκει το ορυχείο Σαν Χοσέ, όπου έχουν παγιδευθεί εδώ και επτά εβδομάδες 33 μεταλλωρύχοι, προκειμένου να εξασφαλίσει την κάλυψη των επιχειρήσεων διάσωσης, σύμφωνα με μία απόφαση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

Δικαστήριο του Σαντιάγο, το οποίο κλήθηκε από ένα συμβούλιο που εκπροσωπεί τα δικαστικά συμφέροντα του κράτους, συγκατατέθηκε σε μία αίτηση να δεσμευθούν τα περιουσιακά στοιχεία του μεταλλευτικού ομίλου Σαν Εστέμπαν, στον οποίο ανήκει το ορυχείο χαλκού και χρυσού στο Σαν Χοσέ όπου έχουν εγκλωβιστεί οι 33 μεταλλωρύχοι.

Τα περιουσιακά στοιχεία του Σαν Εστέμπαν περιλαμβάνουν κυρίως τα μεταλλευτικά μηχανήματα του ομίλου, 32 μέσα μεταφοράς, καθώς και τους τίτλους των 64 μεταλλευτικών ιδιοκτησιών στην περιοχή Ατακάμα, όπου βρίσκεται το κοίτασμα του Σαν Χοσέ.

Καμία επίσημη εκτίμηση δεν έχει δοθεί ακόμη από τις αρχές για το πόσο θα κοστίσουν οι επιχειρήσεις διάσωσης, όμως ο υπουργός Ορυχείων, Λόρενς Γκόλμπορν, εκτίμησε στις αρχές του μήνα πως η επιχείρηση “θα κοστίσει εκατομμύρια, εκατομμύρια δολάρια”.

Τρεις σήραγγες κατασκευάζονται προκειμένου να ανασύρουν στην επιφάνεια τους 33 μεταλλωρύχους, οι οποίοι έχουν παγιδευτεί από τις 5 Αυγούστου 700 μέτρα κάτω από τη γη και οι επιχειρήσεις διάσωσης αναμένεται να διαρκέσουν έως τις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αρχών.

Σε μία ξεχωριστή εξέλιξη, ένας ειδικός διορίστηκε την Πέμπτη προκειμένου να αποφανθεί εντός 30 ημερών για την οικονομική βιωσιμότητα του ορυχείου του Σαν Χοσέ, που βρίσκεται στο χείλος της χρεωκοπίας μετά τη διακοπή της παραγωγής από την ημέρα του ατυχήματος στις 5 Αυγούστου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε