Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Χιλή: Προβλήματα στον απεγκλωβισμό των ανθρακωρύχων – Πάνε στο “Σχέδιο Γ”

Συνεχίζεται η προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό των ανθρακωρύχων, απορρίφθηκε όμως ένα νέο σχέδιο για τη διάσωσή τους.

Οι χιλιανές αρχές απέκλεισαν την Δευτέρα την πρόταση για την εφαρμογή ενός “σχεδίου Δ” για τη διάσωση των ανθρακωρύχων που παραμένουν εδώ και ένα μήνα εγκλωβισμένοι σε ορυχείο, στα βόρεια της χώρας, καθώς το έκριναν “επικίνδυνο”, όπως ανακοίνωσε ο συντονιστής της επιχείρησης διάσωσης.
 
Το σχέδιο αυτό, που παρουσιάστηκε την Κυριακή στην κυβέρνηση από το μηχανικό Μιγκέλ Φορτ, είναι “επικίνδυνο και μη βιώσιμο”, είπε ο Ρενέ Αγκιλάρ. Η ιδέα του Φορτ ήταν “να μπούμε ξανά στο ορυχείο από την κύρια είσοδο και να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στους ανθρακωρύχους μέσω του αεραγωγού” ο οποίος όμως “δεν υπάρχει πια” καθώς καταστράφηκε από την καθίζηση της 5ης Αυγούστου, διευκρίνισε ο Αγκιλάρ.
 
Τα σωστικά συνεργεία έχουν ήδη ανοίξει δύο σήραγγες (τις αποκαλούμενες “Σχέδιο Α” και “Σχέδιο Β”) για να φτάσουν στους 33 ανθρακωρύχους που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε βάθος 700 μέτρων. Το φρέαρ του “Σχεδίου Β” έχει σταματήσει σε βάθος 268 μέτρων από την περασμένη Τετάρτη και οι μηχανικοί αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα εάν θα συνεχίσουν ή όχι τις εργασίες για τη διάνοιξη της σήραγγας. Αντιθέτως, το γεωτρύπανο που σκάβει τις σήραγγες του “Σχεδίου Α” συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του. Το πρωί της Δευτέρας είχε φτάσει στα 256 μέτρα ενώ ο τελικός στόχος είναι τα 702 μέτρα. Σύμφωνα με τον Αγκιλάρ θα σταματήσει προσωρινά όταν φτάσει τα 300 μέτρα για να γίνουν εργασίες συντήρησης.
 
Το “Σχέδιο Γ”, στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί ένα τρυπάνι για γεώτρηση πετρελαιοπηγών θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε