Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους του Μπαχρέιν

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στο Μπαχρέιν πραγματοποίησαν πορεία στα προάστια της πρωτεύουσας του νησιωτικού βασιλείου του Κόλπου σήμερα, καταγγέλλοντας την «δικτατορία» κι αξιώνοντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

   Οι διαδηλωτές –των οποίων ηγήθηκε ο σιίτης πνευματικός Ίσα Κάσιμ– έκαναν πορεία 5 χλμ. από το χωριό Ντουράζ, βόρεια της πρωτεύουσας, ως το χωριό Μάκσα, όπου μία ημέρα νωρίτερα ανέστειλαν καθιστική διαμαρτυρία που διήρκεσε μία εβδομάδα.

    Η πορεία «αντανακλά τη λαϊκή συναίνεση σε ό,τι αφορά τα πολιτικά αιτήματα και την αποφασιστικότητα του λαού να μην εγκαταλείψει τους δρόμους ώσπου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του», ανέφερε ο Κάσιμ σε ομιλία του.

    Σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές οι οποίοι αποσπάστηκαν από το κύριο σώμα της πορείας και αποπειράθηκαν να προσεγγίσουν την Πλατεία του Μαργαριταριού, επίκεντρο της περυσινής κινητοποίησης των –κυρίως σιιτών– διαδηλωτών.

    Η ένταση στο Μπαχρέιν, έδρα του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, κλιμακώνεται από τα μέσα του Φεβρουαρίου, όταν η αντιπολίτευση τίμησε την πρώτη επέτειο από την εμφάνιση του κινήματος αμφισβήτησης της σουνιτικής μοναρχίας την 14η Φεβρουαρίου του 2011. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης πάνω από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις.

    Η σημερινή διαδήλωση, με στόχο να τιμηθεί η επέτειος από την βίαιη καταστολή της κινητοποίησης, είναι «η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο. . . Θα έλεγα ότι [οι συμμετέχοντες] ξεπερνούν τους 100.000», μετέδωσε φωτογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε