Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Χίλιοι Σύριοι κατέφυγαν στην Τουρκία το τελευταίο 24ωρο – Βάζουν νάρκες για να τους εμποδίσουν

Κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία στη Τουρκία ενώ στα σύνορα έχουν τοποθετηθεί νάρκες για να τους εμποδίσουν.

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ο αριθμός των καταγεγραμμένων Σύρων προσφύγων στην Τουρκία αγγίζει τους 14.000 ενώ σχεδόν άλλοι 2.000 δεν είναι καταγεγραμμένοι καθώς διαμένουν σε συγγενείς τους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “αναμένουμε αυτό να συνεχιστεί όσο συνεχίζεται και η επιχείρηση στην Ιντλίμπ”.

Στο μεταξύ η Συρία ναρκοθετεί τα σύνορά της με την Τουρκία για να εμποδίσει τους πρόσφύγες να περάσουν στη γειτονική χώρα με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους.

Η Τουρκία έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ένα κύμα προσφύγων είναι ένας από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τις προσπάθειες για την δημιουργία μιας “ζώνης ασφαλείας” εντός της Συρίας.

Ορισμένες αραβικές κυβερνήσεις, κυρίως του Κατάρ, έχουν προτείνει την δημιουργία ειρηνευτικής δύναμης από τον αραβικό κόσμο και τον εξοπλισμό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι ο στρατός έχει σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους στην πόλη Ιντλίμπ ενώ και οι αντικαθεστωτικοί έχουν σκοτώσει στρατιώτες του Ασαντ.

Η Τουρκία πρόκειται να ανοίξει έναν καταυλισμό προσφύγων κοντά την πόλη του Νότου Κιλίς για να φιλοξενήσει άλλους 10.000 Σύρους, ενώ έχουν ξεκινήσει οι εργασίες σε έναν άλλο καταυλισμό για να φιλοξενηθούν 20.000 άνθρωποι.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι περίπου 30.000 πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την Συρία ενώ οι υπόλοιποι πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Ιορδανία και τον Λίβανο.

Μια “αυτοκινητομπομπή της ειρήνης” αποτελούμενη από μερικές εκατοντάδες ακτιβιστές αναχώρησε σήμερα το πρωί για τα σύνορα με τη Συρία με στόχο να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στο συριακό πληθυσμό. Ωστόσο πιθανολογείται πως θα εμποδιστεί από την τουρκική Χωροφυλακή να πλησιάσει τα σύνορα.

Η αυτοκινητοπομπή αποτελείται από τρία λεωφορεία και μια τριανταριά αυτοκίνητα με σημαίες και μεγάφωνα. “Ο στόχος μας είναι να πιέσουμε με τον τρόπο μας τη συριακή κυβέρνηση για να σταματήσει τις σφαγές του ίδιου του λαού της”, δήλωσε ο Μοάγιαντ Σκάιφ, ένας από τους οργανωτές.

Δεκάδες χιλιάδες Σύροι διαδηλώνουν σήμερα σε πολλές πόλεις της χώρας κατόπιν εκκλήσεως του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου της λαϊκής εξέγερσης που καταπνίγεται στο αίμα.

Οι αρχές κάλεσαν σε μια “παγκόσμια πορεία για τη Συρία” σε σελίδα του Facebook με τίτλο “Likes for Syria”, η οποία συγκεντρώνει πάνω από 12.800 “φίλους”. Δημιουργήθηκε στις 4 Μαρτίου 2012 για να αντισταθμίσει την κεντρική σελίδα των αντικαθεστωτικών “The Syrian revolution 2011” που απαριθμεί πάνω από 422.200 “φίλοι”

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης κάλεσαν του Σύρους να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις υποστήριξης του καθεστώτος “για τις ζωές που χάθηκαν στη μάχη για τη Συρία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έγκλημα χωρίς τιμωρία στη Συρία – «Σπέρνουν» νάρκες για να σταματήσουν τους πρόσφυγες

Έβγαλαν τα άπλυτα του Άσαντ στην φόρα – Μπήκαν στα email του!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε