Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Χωρίς αεροπλάνα κινδυνεύει να μείνει η Ισπανία μέσα στον Αύγουστο

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αρχή διαχείρισης των αεροδρομίων στην Ισπανία, AENA, και το συνδικάτο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, USCA, κατέρρευσαν αργά χθες Παρασκευή, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στον Αύγουστο.

Η αρχή και το συνδικάτο διαφωνούν για το μισθολογικό και τις συνθήκες εργασίας. Η AENA είχε ανακοινώσει ότι εάν οι συζητήσεις δεν κατέληγαν σε συμφωνία ως χθες, θα προσέφευγε σε επιδιαιτησία.

Στελέχη του κλάδου του τουρισμού και αεροπορικές εταιρίες έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο ακυρώσεων των κρατήσεων τουριστών τον πιο πολυάσχολο μήνα για τη βιομηχανία.

Το συνδικάτο ανακοίνωσε ότι “αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο του διοικητικού του συμβουλίου για να συζητηθεί η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων”, προσθέτοντας ότι θα ανακοινώσει εάν θα προβεί σε απεργία ή όχι το συντομότερο.

Οι συνδικαλιστές ανέφεραν ακόμη ότι θέλουν να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο πλευρές, που διακόπηκαν μετά από δύο ημέρες.

Η κυβέρνηση Θαπατέρο ενδέχεται να αναγκάσει τις δυο πλευρές να μπουν σε διαδικασία επιδιαιτησίας εάν εκτιμήσει ότι ενδεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην οικονομία της χώρας.

Οι σχετικά υψηλοί μισθοί και οι λίγες ώρες εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας αποτέλεσαν στόχο αρνητικών δημοσιευμάτων στα Ισπανικά ΜΜΕ, εν μέσω των οδυνηρών περικοπών μισθών στον δημόσιο τομέα για την μείωση του ελλείμματος και τον κατευνασμό των ανησυχιών των “αγορών” για το χρέος της χώρας.

Η Ισπανία βγήκε από την ύφεση–που διήρκεσε 18 μήνες–στις αρχές του 2010.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε