Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Χρησιμοποιούσαν κρανία για κούπες!

Μακάβριο και βάρβαρο αλλά γινόταν. Κρανία 14.700 χρόνων που βρέθηκαν στην Αγγλία, θεωρείται ότι χρησιμοποιούνταν ως… κούπες.

Τα κρανία βρέθηκαν στη σπηλιά Γκόουφ στο Σόμερσετ της νοτιοδυτικής Αγγλίας και ο τρόπος που έχουν διαμορφωθεί δεν αφήνει αμφιβολίες. Παλαιοντολόγοι θεωρούν ότι χρησιμοποιούνταν ως κούπες, σε διάφορες τελετουργίες.

Η περιοχή όπου έγινε η ανακάλυψη έχει δώσει και άλλα πολύ σημαντικά ευρήματα. Το 1903 βρέθηκε ένας ολόκληρος σκελετός, χρονολογούμενος περίπου 10.000 χρόνια πριν. Τα κρανία – κούπες πάντως ανήκουν σε παλαιότερη περίοδο.

Θεωρείται ότι χρησιμοποιούνταν από ανθρώπους Κρο Μανιόν, που ήταν κυνηγοί και συλλέκτες τροφής, ενώ είναι γνωστό ότι τρέφονταν και με ανθρώπινη σάρκα. Μάλιστα έχουν βρεθεί κόκκαλα ανθρώπων από τα οποία λείπει το μεδουλι, που σημαίνει ότι τα χρησιμοποιουσαν όπως εμείς σήμερα τα κόκκαλα της σουπας.

Ερευνητής – παλαιοντολόγος που μιλα στο BBC αναφέρει ότι τα κρανία δεν ανοίχτηκαν για να φαγωθεί ο εγκέφαλος, γιατί το μεγαλύτερο μέρος τους είναι ενιαίο. Η επεξεργασία του κρανίου δείχνει ότι το κόκκαλο είχε καθαριστεί για να γεμίσει με κάποιο υγρό, όπως κρασί, αίμα ή και φαγητό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε