Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Χρυσές δουλειές κάνει η μαφία με τα σκουπίδια!

Χρυσές δουλειές κάνει η μαφία με τα σκουπίδια!

Οι επιχειρήσεις της μαφίας που ασχολούνται με την διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων και την παράνομη αποκομιδή σκουπιδιών στην Ιταλία συνέχισαν να ανθίζουν στην Ιταλία το 2009 παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η παραβίαση ή η παράκαμψη των κανονισμών και της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος “είναι η μόνη επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει ανοσία στις κρίσεις”, ανέφερε η Legambiente σε ανακοίνωσή της, εκτιμώντας πως τα έσοδα του οργανωμένου εγκλήματος από το πεδίο αυτό έφθασαν το 2009 τα 20,5 δις ευρώ, περίπου το ίδιο ποσό με το 2008.

Ο Βιτόριο Κολιάτι Ντέτσα, πρόεδρος της οργάνωσης, σημείωσε ότι “η μαφία του περιβάλλοντος αποδεικνύεται στέρεα και ισχυρή”. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της –3,9 ως 5,2 δις δολάρια– προήλθε από την διαχείριση και μεταφορά σκουπιδιών όπως τμήματα υπολογιστών, που εστάλησαν στην Αφρική και στην Ανατολική Ασία. 

Η αξία των επιχειρήσεων της μαφίας που παράγουν κακής ποιότητας τσιμέντο μειώθηκαν κατά τι, από τα 7,499 στα 7,463 δις δολάρια, κατά την οργάνωση.”Είναι μια πολύ προσοδοφόρα επιχείρηση για τις συμμορίες, οι οποίες βασικά ελέγχουν όλη τη γραμμή παραγωγής τσιμέντου στη χώρα και γι’ αυτό αποσπούν εθνικά και τοπικά συμβόλαια για δημόσια και ιδιωτικά έργα”, ανέφερε η Legambiente.

Μια ακόμη μαφιόζικη δραστηριότητα με μεγάλη αύξηση στα έσοδα το 2009 ήταν τα εγκλήματα με τη χρήση ζώων–όπως οι κυνομαχίες, το λαθρεμπόριο απειλουμένων ειδών, οι παράνομες ιπποδρομίες και η παράνομη σφαγή ζώων. Εκτιμάται ότι ο τομέας εισέφερε περί τα 3 δις ευρώ στο οργανωμένο έγκλημα. 

Από γεωγραφικής άποψης, η Καμπάνια, γύρω από τη Νάπολη, όπου δρα η Καμόρα, παραμένει το επίκεντρο της οικο-μαφίας, με το 17,1% των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν, ενώ η περιοχή του Λάτσιο στη Ρώμη έρχεται δεύτερη με 12,1%.

Ο Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο, το βιβλίο του οποίου για την Καμόρα, το οποίο τιτλοφόρησε Γόμορρα, έγινε ταινία, αναφέρει στην εισαγωγή της έκθεσης της Legambiente ότι “τα σκουπίδια έχουν γίνει μια από τις πιο επικερδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια. Η χρήση της Ιταλικής γης ως χωματερή όπου θάβεονται σκουπίδια είναι πιο επικερδής από την καλλιέργειά της γης. Μέσω των επιχειρήσεών τους στον τομέα του περιβάλλοντος, οι εγκληματικές οργανώσεις συγκεντρώνουν ετήσια κέρδη που ξεπερνούν εκείνα της Fiat. . . ή της Benetton”.Ο Σαβιάνο ζει υπό συνεχή αστυνομική προστασία λόγω των απειλών της μαφίας κατά της ζωής του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε