Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

“Χρυσός” ο άνθρακας στην Αυστραλία!

REUTERS
Τις προτάσεις της για την επιβολή φόρου στις εκπομπές άνθρακα παρουσίασε η πρωθυπουργός Γκίλαρντ.

Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ παρουσίασε σήμερα τις προτάσεις της για σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της επιβολής φόρου στις εκπομπές άνθρακα –23 δολάρια Αυστραλίας ανά τόνο– για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
 
Ο φόρος για τις εκπομπές αερίων που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές, που φθάνει τα 24,7 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο, θα μπορούσε να αρχίσει να επιβάλλεται από την 1η Ιουλίου του 2012 και να αυξάνεται κατά 2,5% κάθε χρόνο ως το 2015, όταν θα μετατραπεί σε ένα σύστημα εξαγοράς δικαιωμάτων εκπομπών.
 
«Η επιστήμη μας λέει ότι το κλίμα μας αλλάζει», δήλωσε η Γκίλαρντ. «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, ο πλανήτης μας θερμαίνεται, αυτή η θέρμανση προκαλείται από την μόλυνση με άνθρακα εξ αιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και χρειάζεται να μειώσουμε την μόλυνση του άνθρακα».
 
Έθεσε ως στόχο την μείωση των εκπομπών άνθρακα της Αυστραλίας, ως το 2020, κατά 5% του επιπέδου που ήταν το έτος 2000. Αυτό θα σήμαινε την μείωση των εκπομπών κατά 159 εκατ. τόνους τα επόμενα εννιά χρόνια.
 
Η Γκίλαρντ είπε ότι η Αυστραλία είναι μια από τις χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της μόλυνσης κατά κεφαλή. Ο φόρος άνθρακα ενδέχεται να επιβληθεί στις 500 εταιρίες που μολύνουν περισσότερο, ειδικά σε εταιρίες που παράγουν ενέργεια με τη χρήση άνθρακα και σε ορυχεία.
 
Για να καταφέρει να επιτύχει την έγκριση της πρότασης από τους ανεξάρτητους και τους Πράσινους, η στήριξη των οποίων είναι κρίσιμη, η Γκίλαρντ ανακοίνωσε ότι από το φόρο εξαιρούνται τα καύσιμα και η γεωργία ενώ παρέχονται ευνοϊκοί όροι για τους χαμηλόμισθους.
 
Ο ηγέτης των Συντηρητικών Τόνι Άμποτ δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εξαπολύσει μια «θύελλα διαδηλώσεων» εναντίον του φόρου άνθρακα. «Αυτό που κάνουμε σε αυτή τη χώρα προκαλεί μόνο οικονομικό πόνο χωρίς κανένα περιβαλλοντικό όφελος και νομίζω ότι οι αυστραλοί δικαιούνται να είναι λίγο θυμωμένοι γι’ αυτό», δήλωσε. «Γιατί πρέπει να βάλουμε τη χώρα σε κίνδυνο απλώς για να καταπραΰνουμε την πράσινη ματαιοδοξία της πρωθυπουργού;».
 
Το σχέδιο της Γκίλαρντ χαρακτηρίζεται το πιο φιλόδοξο εκτός Ευρώπης.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε