Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Χιλή: “Ξύπνησε” το ηφαίστειο Καλμπούκο – Εντυπωσιακές εικόνες

Χιλή: “Ξύπνησε” το ηφαίστειο Καλμπούκο – Εντυπωσιακές εικόνες

Συναγερμός έχει σημάνει στη Χιλή εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου Καλμπούκο. Το ηφαίστειο “ξύπνησε” μετά από σχεδόν 40 χρόνια και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν προληπτικά τα σπίτια τους.

Η εικόνα κόβει την ανάσα: ένα τεράστιο σύννεφο ηφαιστειακής σκόνης κάλυψε τον ουρανό σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Το ηφαίστειο, που ενεργοποιήθηκε 40 και πλέον χρόνια μετά την τελευταία φορά, βρίσκεται περίπου 1.000 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο, στην τουριστική πόλη Πουέρτο Βάρας.


Η περιοχή όπου βρίσκεται το Καλμπούκο τέθηκε σε κατάσταση “κόκκινου συναγερμού” από την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής (ONEMI). Αυτό σημαίνει πως δημιουργείται μια “ζώνη αποκλεισμού σε ακτίνα 10 χλμ. γύρω από τον κρατήρα του ηφαιστείου”.

Περίπου 1.500 άνθρωποι ήδη απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους. Αμέσως μετά την έκρηξη, πολλοί κάτοικοι της περιοχής έτρεξαν στα πρατήρια καυσίμων για να βάλουν στα αυτοκίνητά τους βενζίνη και να μπορέσουν να φύγουν.


Η Χιλή έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα ηφαιστείων στον κόσμο μετά την Ινδονησία, με περίπου τα 500 να θεωρούνται δυνητικά ενεργά.




Τον Μάρτιο το ηφαίστειο Βιγιαρίκα, επίσης στη νότια Χιλή, εξερράγη με εντυπωσιακό τρόπο, στέλνοντας μεγάλη ποσότητα τέφρας και λάβας στον ουρανό, αλλά η δραστηριότητά του υποχώρησε σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Φωτογραφίες: Reuters, EFE / ΑΠΕ – ΜΠΕ
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε