Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Υεμένη: Εκατόμβη νεκρών σε επίθεση της Αλ Κάιντα

Υεμένη: Εκατόμβη νεκρών σε επίθεση της Αλ Κάιντα

Τουλάχιστον 100 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 200 τραυματίστηκαν από επίθεση βομβιστή καμικάζι της Αλ Κάιντα στη Σανάα της Υεμένης

Τουλάχιστον 100 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 200 τραυματίστηκαν από επίθεση βομβιστή καμικάζι της Αλ Κάιντα στη Σανάα της Υεμένης, χθες το μεσημέρι.

Στόχος της πολύνεκρης επίθεσης, που είναι η πιο αιματηρή από τότε που πρόεδρος της χώρας ανέλαβε ο Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, αντικαθιστώντας τον Αλί Αμπντάλα Αλ Σάλεχ, ήταν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Υεμένης, κάτι που καταδεικνύεται από το γεγονός πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια πρόβας στρατιωτικής παρέλασης με αφορμή τον εορτασμό της επετείου από την ένωση της Βόρειας με τη Νότια Υεμένη στις 22 Μαΐου του 1990.

Στην ανακοίνωση με την οποία η Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση αναφέρεται ότι «η επίθεση αυτή έγινε σε αντίποινα για τον πόλεμο των ΗΠΑ» εναντίον των υποστηρικτών της οργάνωσης στα νότια της Υεμένης.

Στόχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήταν ο υπουργός Αμυνας της χώρας Μοχάμεντ Νάσερ Αχμεντ (ο οποίος ήταν στο σημείο τη στιγμή της επίθεσης, χωρίς όμως να τραυματιστεί). Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει: «Θα
εκδικηθούμε, Θεού θέλοντος, και οι φλόγες του πολέμου θα σας φτάσουν όπου κι αν είστε. Αυτό που συνέβη δεν ήταν παρά η αρχή του τζιχάντ για την υπεράσπιση των ιερών και των οσίων μας».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν και οι ΗΠΑ καταδικάζοντας τη βάναυση επίθεση και υποσχόμενες παράλληλα ότι θα σταθούν «στο πλευρό της χώρας αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Οι αρχές της Υεμένης αποφάσισαν να ακυρώσουν την στρατιωτική παρέλαση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα με την ευκαιρία της επετείου της ένωσης της χώρας.

 Μια συμβολική τελετή θα πραγματοποιηθεί στην Σχολή Αεροπορίας και Αεροπορικής Άμυνας, παρουσία του προέδρου της χώρας Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

   Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σε ισλαμιστικές ιστοσελίδες, η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, τονίζοντας πως είχε στόχο τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε