Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Υεμένη: Υπέγραψε η αντιπολίτευση τη συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας

Ο πρόεδρος Σάλεχ είχε χαρακτηρίσει αυτή τη συμφωνία “συνομωσία”, όμως επεσήμανε ότι θα την δεχτεί προειδοποιώντας πάντως ότι μετά την αποχώρησή του η αλ Κάιντα θα ενισχυθεί.

Η αντιπολίτευση της Υεμένης υπέγραψε σήμερα το βράδυ στη Σανάα τη συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας, η οποία προβλέπει την αποχώρηση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, παρουσία ενός απεσταλμένου των χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος της αντιπολίτευσης.

Ο Σάλεχ αναμένεται να υπογράψει αύριο Κυριακή αυτή τη συμφωνία την οποία συνέταξε το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.

Τη συμφωνία υπέγραψαν οι ηγέτες του Κοινού Μετώπου, του συνασπισμού των κομμάτων της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, στην κατοικία του βασικού διαπραγματευτή Μοχάμεντ Μπασαντάουα παρουσία του γενκού γραμματέα του Συμβουλίου Αμπντελατίφ Ζαγιάνι.

Το σχέδιο, το οποίο καταρτίστηκε με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ, προβλέπει τη δημιουργία από την αντιπολίτευση μίας κυβέρνησης συμφιλίωσης και την παραίτηση ένα μήνα αργότερα του Σάλεχ, ενώ μέσα σε 60 ημέρες θα διοργανωθούν προεδρικές εκλογές. Σε αντάλλαγμα ο πρόεδρος της Υεμένης θα κερδίσει αμνηστία για εκείνον και την οικογένειά του.

Ο Σάλεχ είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα σήμερα αυτή τη συμφωνία “συνομωσία”, όμως επεσήμανε ότι θα την δεχτεί προειδοποιώντας πάντως ότι μετά την αποχώρησή του η αλ Κάιντα θα ενισχυθεί.

“Αυτή η πρωτοβουλία (του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου), την οποία αντιμετωπίζουμε θετικά για χάρη της πατρίδας, δεν είναι παρά μία συνομωσία. Ομως την έχουμε δεχθεί”, δήλωσε ο Σάλεχ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

“Αν αυτό το καθεστώς αποχωρήσει, η αλ Κάιντα θα ανακάμψει στη Χαντραμούτ, την Σάμπουα, την Αμπιάν. Προειδοποιώ του φίλους μας στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει”, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Υεμένης, ο οποίος θεωρείτο σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη τους εναντίον της τρομοκρατίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε