Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Υπεγράφη η συμφωνία για την ανταλλαγή πυρηνικών καυσίμων

Από τη σύνοδο της G15. ΦΩΤΟ REUTERS
Από τη σύνοδο της G15. ΦΩΤΟ REUTERS

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Βραζιλίας και της Τουρκίας υπέγραψαν σήμερα στην Τεχεράνη συμφωνία που αφορά πρόγραμμα ανταλλαγής ελαφρώς εμπλουτισμένου ιρανικού ουρανίου με υψηλά εμπλουτισμένο πυρηνικό καύσιμο, η επεξεργασία του οποίου θα γίνει στην Τουρκία.  

Το Ιράν θα μεταφέρει στην Τουρκία 1.200 κιλά ελαφρά εμπλουτισμένου ουρανίου και θα λάβει πυρηνικό καύσιμο για τον ερευνητικό αντιδραστήρα που διαθέτει στην Τεχεράνη. 

Οι υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν τη συμφωνία παρουσία του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, του βραζιλιάνου ομολόγου του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η Τουρκία θα είναι ο τόπος που θα αποθηκευτεί το ελαφρώς εμπλουτισμένο ιρανικό ουράνιο”, δήλωσε ο Ραμίν Μεχμανπαράστ στον Τύπο.

“Θα ενημερώσουμε εντός της εβδομάδας τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τη συμφωνία αυτή. Η ποσότητα της ανταλλαγής είναι 1.200 κιλά”, ιρανικού εμπλουτισμένου κατά 3,5% ουρανίου, πρόσθεσε. 

“Η ΙΑΕΑ θα ενημερώσει την ομάδα της Βιέννης (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία) για την προσφορά αυτή”, πρόσθεσε.

“Το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο” των μεγάλων δυτικών δυνάμεων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την ανακοίνωση της προσφοράς αυτής που έχει στόχο να εκτονώσει την κρίση μεταξύ της Τεχεράνης και της διεθνούς κοινότητας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. 

“Το Ιράν αποδεχόμενο την τουρκική και τη βραζιλιάνικη προσφορά έδειξε την θετική βούλησή του. Στο εξής το μπαλάκι είναι στο γήπεδο των χωρών της Δύσης και η ομάδα της Βιέννης πρέπει να απαντήσει καταλλήλως στην προσφορά συνεργασίας με το Ιράν”, δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ. 

Σύμφωνα με την προσφορά που είχε γίνει, το Ιράν έπρεπε να στείλει στη Ρωσία 1.200 κιλά του ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου του για να λάβει σε αντάλλαγμα υψηλά εμπλουτισμένο καύσιμο, παρασκευασμένο στη Γαλλία.

Ωστόσο η Τεχεράνη είχε αρνηθεί τη συγκεκριμένη προσφορά ζητώντας η ανταλλαγή να γίνει ταυτόχρονα ή σταδιακά και σε μικρές ποσότητες, στο ιρανικό έδαφος.

Σήμερα η Τεχεράνη δέχεται να γίνει η ανταλλαγή στην Τουρκία.

“Ελπίζουμε η άλλη πλευρά να δεχτεί την προσφορά αυτή”, πρόσθεσε ο Μεχμανπαράστ. 

“Ο τόπος της αποθήκευσης του ιρανικού ουρανίου θα είναι στην Τουρκία υπό την επίβλεψη του Ιράν και της ΙΑΕΑ”, πρόσθεσε.

Αν οι μεγάλες δυνάμεις δεχτούν την προσφορά αυτή, “το Ιράν θα στείλει σε διάστημα ενός μηνός 1.200 κιλά του ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου του στην Τουρκία”, πρόσθεσε.

Λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν δήλωσε στο Reuters ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ουρανίου εμπλουτισμού σε ποσοστό 20%. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, χαρακτήρισε τη συμφωνία μία νίκη της διπλωματίας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε