Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Υπέρ ενός ενωμένου κράτους στην Κύπρο ο Μεντβέντεφ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει και η Μόσχα στηρίζει την επίτευξη λύσης χωρίς έξωθεν πιέσεις τόνισε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ από τη Λευκωσία.

Ο στόχος για τη λύση του Κυπριακού παραμένει ένα ενωμένο κράτος στην Κύπρο με μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα, επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος μετά τις συνομιλίες του με τον Κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Χριστόφια και ευχήθηκε η -ιστορικής σημασίας- επίσκεψή του στην Κύπρο να συμβάλει στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Εκτίμησε δε ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, δεν συνιστούν απειλή για την Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την ανεκτίμητη, όπως είπε, υποστήριξη και φιλία εκ μέρους της Ρωσίας και επεσήμανε ότι η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου «αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, το οποίο θα καθορίζει από εδώ και πέρα την πορεία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας».

Επίσης, ευχαρίστησε τον Ντ. Μεντβέντεφ και το ρωσικό λαό για τις σταθερές θέσεις αρχών στο Κυπριακό, οι οποίες εδράζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τα αποτελέσματα των συνομιλιών των δύο προέδρων αντικατοπτρίζονται στα έγγραφα τα οποία υπέγραψαν, περιλαμβανομένης της Κοινής Δήλωσής τους για τους εορτασμούς της 65ης Επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης.

Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν 13 Συμφωνίες και Μνημόνια, τα οποία σηματοδοτούν μια νέα δυναμική στο ευρύ πολιτικοοικονομικό και πολιτιστικό φάσμα της συνεργασίας των δύο χωρών, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας.

«Οι δεκατρείς Συμφωνίες και Μνημόνια Συνεργασίας σφραγίζονται από το έγγραφο Στρατηγικής που υπογράψαμε με τον πρόεδρο Μεντβέντεφ το οποίο καθορίζει την κοινή δράση μας για τα επόμενα τρία έτη σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, σε διμερές αλλά και σε πολυμερές επίπεδο», τόνισε ο κ. Χριστόφιας

Στο Τριετές Σχέδιο Δράσης εκφράζεται υποστήριξη στις προσπάθειες της Κύπρου για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, χωρίς εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησία. Μια λύση που θα προβλέπει τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, και που θα ενσωματώνει την πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου στη συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας αποτελεί επίσης μια σημαντική εξέλιξη που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας.

Συζητήθηκε επίσης η πρόταση του Ρώσου προέδρου για μια Νέα Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια. Τέλος, στις συνομιλίες διαπιστώθηκε είτε ταύτιση είτε σύγκλιση των απόψεων σε όλα τα θέματα της διεθνούς πολιτικής επικαιρότητας και εκφράστηκε η πολιτική βούληση των δύο πλευρών να συνεχίσουν την εποικοδομητική τους συνεργασία σε όλα τα διεθνή φόρουμ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε