Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Υπέρ της αναβολής των εκλογών ο Σαράφ

REUTERS
Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Ισάμ Σαράφ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της αναβολής των βουλευτικών εκλογών που προγραμματίζεται να διοργανωθούν το Σεπτέμβριο και στις οποίες αναμένεται να κυριαρχήσουν οι ήδη καλά οργανωμένοι ισλαμιστές.
Ο Σαράφ, που διορίστηκε από το Ανώτερο Στρατιωτικό Συμβούλιο που κυβερνά την Αίγυπτο αφότου οι λαϊκές κινητοποιήσεις οδήγησαν σε παραίτηση τον πρόεδρο Μουμπάρακ την 11η Φεβρουαρίου, υποστήριξε ότι η αναβολή της ψηφοφορίας θα βοηθήσει τις προσπάθειες να ολοκληρωθεί η μετάβαση στη χώρα.
 
«Μπορεί να δώσει μια μεγαλύτερη ευκαιρία στην πολιτική ζωή να αποκρυσταλλωθεί», είπε ο Σαράφ σε συνέντευξή του την οποία μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Nile χθες, επαναλαμβάνοντας μια θέση που του είχε αποδοθεί από την εφημερίδα αλ Σόρουκ την 13η Ιουνίου.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνησή του και το Ανώτερο Στρατιωτικό Συμβούλιο — το οποίο έχει αποκλείσει την αναβολή της ψηφοφορίας –, είπε: «Υπάρχει συντονισμός. Είμαστε στο ίδιο καράβι. Και αυτό που μας απασχολεί είναι να φθάσει το καράβι αυτό με ασφάλεια».
 
«Θα γίνει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε την επιτυχία των εκλογών», όποτε και αν γίνουν αυτές, είπε ο Σαράφ, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του αντανακλούν τις προσωπικές του απόψεις και δεν ταυτίζονται απαραιτήτως με εκείνες της κυβέρνησης.
 
Σε δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Μάρτιο το 77% των αιγυπτίων είχε ταχθεί υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος που θα επιτρέψει στο στρατό να διοργανώσει τις βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο και τις προεδρικές εκλογές πριν από το τέλος του 2011.
 
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που ήταν η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης επί των ημερών του Μουμπάρακ και θεωρείται ότι είναι σε θέση να σημειώσει σημαντικά εκλογικά ωφέλη, θέλει να μην αναβληθούν οι εκλογές. Όμως κινήματα όπως το Κεφάγια (“Αρκετά”) και αυτό της Έκτης Απριλίου, και κόμματα όπως το Γαντ (Αύριο) θέλουν να παραταθεί η προεκλογική περίοδος. Το πολιτικό κίνημα που δημιούργησε ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, επίσης τάσσεται υπέρ της αναβολής των εκλογών.
 
Ο στρατός δεν τοποθετείται υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης· επιμένει ότι θέλει να έχει παραδώσει την εξουσία σε μια εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση ως το τέλος του 2011.
 
Ο νέος εκλογικός νόμος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε