Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας η κηδεία των θυμάτων της επίθεσης στη Βηρυτό

Υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας η κηδεία των θυμάτων της επίθεσης στη Βηρυτό

Σε ογκώδη πολιτική διαμαρτυρία αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή κηδεία του αρχηγού των υπηρεσιών του Λιβάνου Ουίσαμ αλ Χασαν, που σκοτώθηκε στην βομβιστική επίθεση της Παρασκευής.

Τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του σεκταρισμού στο Λίβανο, με το κλίμα να είναι τεταμένο από τον εμφύλιο στη γειτονική Συρία, φωτίζουν τα ισχυρότατα μέτρα ασφαλείας υπό τα οποία θα γίνει η κηδεία του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας Ουισάμ αλ Χασάν, θύματος της επίθεσης με «άρωμα Άσαντ» στη Βηρυτό.
 
Η λιβανεζική αντιπολίτευση, που έχει ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης λόγω της επίθεσης, έχει καλέσει σε μαζική προσέλευση στην τελετή, επιδιώκωντας να μετατρέψει την κηδεία σε πορεία διαμαρτυρίας ενώ η οργή κατά του Άσαντ βράζει σε όλη τη Βηρυτό.
 
Το πρωί της Κυριακής, η λιβανεζική αστυνομία άρχισε να στήνει οδοφράγματα στο κέντρο της Βηρυτού και να κλείνει τους δρόμους που οδηγούν στην Πλατεία Μαρτύρων, όπου θα γίνει η κηδεία του αλ Χασάν. Σε όλη την πόλη έχουν στηθεί αφίσες με την φωτογραφία του αλ Χασάν, στις οποίες αναφέρεται ως «μάρτυρας της κυριαρχίας και της ανεξαρτηρίας του Λιβάνου».
 
Ο ταξίαρχος Ουισάμ αλ Χασάν, ένας από τους οκτώ νεκρούς της βομβιστικής επίθεσης σε χριστιανική συνοικία της πρωτεύουσας του Λιβάνου την Παρασκευή, είχε αποκαλύψει πριν από δύο μήνες «δίκτυο» Σύρων καθεστωτικών που δραστηριοπούνταν στο Λίβανο και φέρονταν να σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις.
 
Ο ηγέτης της λιβανεζικής αντιπολίτευσης, Σαάντ Χαρίρι και ο ηγέτης των Δρούζων Γουαλίντ Τζουμπλάτ κατηγόρησαν τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ-Άσαντ, ότι κρύβεται πίσω από την βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου και κάλεσαν την κυβέρνηση του Λιβάνου να παραιτηθεί, θεωρώντας την κυβέρνηση συνολικά και τον ίδιο το Λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι υπεύθυνους «για το αίμα του Χάσαν και το αίμα των αθώων που σκοτώθηκαν».
 
Ο θάνατος του Χασάν, Σουνίτη που είχε στενές σχέσεις με τη λιβανεζική αντιπολίτευση, έχει εντείνει ιδιαίτερα την οργή των Σουνιτών μουσουλμάνων στο Λίβανο -όπως φάνηκε και από διαδηλώσεις στη Βηρυτό το Σάββατο.
 
Οι θρησκευτικές κοινότητες στο Λίβανο είναι μοιρασμένες ανάμεσα σε εκείνες που υποστηρίζουν τον Άσαντ στη διαμάχη στη Συρία και σε όσες τάσσονται με το πλευρό των Σουνιτών Σύριων αντικαθεστωτικών. Και αυτό παρά τις προσπάθειες του Μικάτι να κρατηθεί «απόσταση» από τα τεκταινόμενα στη Συρία και να μην διαχυθεί η αντιπαράθεση με σεκταριστικό «πρόσημο» και στο Λίβανο.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λίβανος: Ημέρα πένθους για τη δολοφονία αλ-Χάσαν – Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα – Κόσμος

Μακελειό στη Βηρυτό – Νεκρός και ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών – ΒΙΝΤΕΟ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε