Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Υπογράφουν για το φυσικό αέριο Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι δύο χώρες αναμένεται να υπογράψουν μέσα στις επόμενες ημέρες μια συμφωνία για το φυσικό αέριο καθοριστικής σημασίας για τις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία.

Η συμφωνία αυτή, που θα επιτρέψει να οριστεί η τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και το ποσό που η Τουρκία θα εισπράττει για τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, θα υπογραφεί πολύ πιθανά την Τρίτη.

Το Αζερμπαϊτζάν, χώρα πλούσια σε φυσικό αέριο, θεωρείται ένας εν δυνάμει σημαντικός προμηθευτής στο πλαίσιο του προγράμματος του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο. Η κατασκευή του αγωγού μήκους 3.300 χιλιομέτρων, ο οποίος θα ενώνει την Κασπία Θάλασσα με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα διανομής στο Μπάουμγκαρτεν της Αυστρίας, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2014.

Ο αγωγός Ναμπούκο ανταγωνίζεται τον ρωσο-ιταλικό αγωγό Σάουθ Στριμ που θα επιτρέψει στη Ρωσία να εξάγει το φυσικό της αέριο προς την Ιταλία και την Ελλάδα, μέσω του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού στη Μαύρη Θάλασσα, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, με την οποία η Μόσχα είχε έντονες διαφωνίες όσον αφορά τον καθορισμό των τιμών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε