Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Υποκατάστημα στο Μανχάταν άνοιξε η τράπεζα των… πτωχών!

Υποκατάστημα στο Μανχάταν άνοιξε η τράπεζα των… πτωχών!
Ο Μ.Γιούνους άνοιξε υποκατάστημα της τράπεζας του στο πλούσιο και ανεπτυγμένο Μανχάταν….

 

Ο τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμαντ Γιούνους άνοιξε σήμερα ένα υποκατάστημα της τράπεζάς του Grameen Bank στο Μανχάταν, τονίζοντας πως ευελπιστεί ότι οι μεγάλες τράπεζες της Ουόλ Στριτ, σε απόσταση ενός σταθμού του μετρό από τη δική του, θα αντλήσουν μαθήματα από την δική του επιτυχία μέσω του δανεισμού μικρών ποσών στους αδυνάτους.
 
Η μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μικροπιστωτική τράπεζα Grameen America άκμασε επιτυγχάνοντας ποσοστό αποπληρωμής των δανείων της πάνω από 99%, τόνισε ο Γιούνους, οικονομολόγος που ίδρυσε την τράπεζα στη γενέτειρά του το Μπανγκλαντές το 1976 για να καταλήξει να τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης το 2006.
 
Η Grameen America έχει ξεκινήσει την πιστωτική της δραστηριότητα στο προάστιο Κουΐνς της Νέας Υόρκης από τον Ιανουάριο του 2008, την ώρα που οι τράπεζες της Ουόλ Στριτ πάσχιζαν να ξεπεράσουν τους σκοπέλους της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης χάρις στις επιχορηγήσεις της κυβέρνησης.
 
«Η Νέα Υόρκη είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα των τραπεζικών συναλλαγών», τόνισε ο Γιούνους στο πλήθος των δανειοληπτών και υποστηρικτών του κατά το άνοιγμα του υποκαταστήματος. «Κάνουν τις τραπεζικές συναλλαγές για όλον τον κόσμο, όμως δεν κάνουν τραπεζικές συναλλαγές για τους ίδιους τους τους γείτονες, και εμείς είμαστε εδώ για να τους αποδείξουμε πως δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό να κάνεις τέτοιες συναλλαγές με τους γείτονές σου», πρόσθεσε.
 
«Αυτό που κάνουμε έχει γρανιτένια σταθερότητα. Δεν πρόκειται να κλυδωνισθεί, δεν θα καταρρεύσει, δεν θα εξανεμισθεί. Θα γίνει τμήμα ενός ευρύτερου τραπεζικού συστήματος», τόνισε ο ίδιος.
 
Αποκαλούμενος ως «ο τραπεζίτης των πτωχών», ο Γιούνους τόνισε πως πολλά τραπεζικά στελέχη του είχαν πεί πως είναι τρελλός που πιστεύει ότι θα μπορούσε να χορηγήσει δάνεια σε πτωχούς επειδή δεν ήσαν φερέγγυοι. «Φρονώ πως το 2008 μας έφερε πίσω στο ίδιο ερώτημα: ποιος είναι αλήθεια φερέγγυος;»
 
Τα στοιχεία της τράπεζας είναι συντριπτικά: έχει δανείσει πάνω από 6 εκατ. δολάρια σε 2.800 δανειολήπτες, κυρίως γυναίκες, με εισόδημα κάτω του μέσου όρου φτώχειας, προκειμένου να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Με ανώτατο όριο δανεισμού για την πρώτη φορά 1.500 δολάρια και τόκο 15% στον μειούμενο ισολογισμό του δανείου, έχει καταφέρει ώστε οι δανειολήπτες αυτοί να έχουν καταθέσει πάνω από 350.000 δολάρια.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε