Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Υποπτος θάνατος ακαδημαϊκού στη Λευκορωσία

Ερωτήματα προκαλεί ο θάνατος καθηγητή που τα τελευταία χρόνια ασχολείτο με τις συνέπειες της καταστροφής του Τσερνόμπιλ.

Ο καθηγητής Ιβάν Νικιτσένκο, 71 χρόνων, μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Λευκορωσίας ειδικευμένο στις συνέπειες της καταστροφής του Τσρενόμπιλ βρέθηκε νεκρός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ανακοίνωσε σήμερα μέλος της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

“Ο καθηγητής πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί μετά από τροχαίο, όταν συγκρούσθηκε το αυτοκίνητο που οδηγούσε με ένα φορτηγό”, δήλωσε ο Βιτάλι Ριματσέφσκι, υποψήφιος της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές της 19ης Δεκεμβρίου.

“Δεν αποκλείουμε να επρόκειτο για δολοφονία, με δεδομένο το που εργαζόταν και ποια θέση κατείχε ο καθηγητής Νικιτσένκο”, πρόσθεσε ο Ριματσέφσκι.

” Θέλουμε τώρα να διευκρινιστούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και αύριο θα ζητήσουμε πιθανότατα τη διενέργεια ανεξάρτητης ανακριτικής διαδικασίας”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα τελευταία χρόνια ο ακαδημαϊκός “δεν σταμάτησε να δηλώνει ότι ο πληθυσμός καταναλώνει μολυσμένα προϊόντα, που καλλιεργούνται σε μολυσμένες περιοχές και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Τσερνόμπιλ υπεξαιρέθηκαν” συνεχίζει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης.

Ο καθηγητής είχε αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο όπου του ανέφερε τις εκτιμήσεις του για τις συνέπειες της καταστροφής του Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με τις οποίες μια σημαντική μόλυνση είχε επέλθει σχεδόν στο σύνολο της Λευκορωσίας και πρότεινε την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος προστασίας του πληθυσμού από τη ραδιενέργεια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε