Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Υποστήριξη στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού εξέφρασε το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) μετά τη λήξη της Διάσκεψης Προέδρων Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.

Ο Τούρκος Πρόεδρος της ΚΣΣΕ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής βουλής Μάριο Καρογιάν συμπροέδρευσαν των εργασιών της Διάσκεψης, είπε ότι εγκαθίδρυσε ”πολύ καλές προσωπικές σχέσεις” με τον κ. Καρογιάν και προσμένει να τον ξανασυναντήσει, πιθανόν το φθινόπωρο, όταν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η Διάσκεψη στην οποία πήραν μέρος πάνω από 50 πρόεδροι και αντιπρόεδροι κοινοβουλίων ήταν πραγματικά πολύ επιτυχής, προσθέτοντας ότι “με όλη αυτή τη διαφορετικότητα, καταφέραμε να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα, τη γλώσσα της δημοκρατίας, του πλουραλισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη γλώσσα των βαθύτερων μας πεποιθήσεων”. 

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι ”είναι μέσα σε αυτό το πνεύμα που προσεγγίσαμε τα δύο πολύ σημαντικά θέματα της Διάσκεψης μας”, δηλαδή ”Τα Δικαιώματα και οι Ευθύνες της Αντιπολίτευσης στα Κοινοβούλια” και ”Τα Εθνικά Κοινοβούλια και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο: Η εφαρμογή της αρχής της μη διάκρισης”. 

Ο κ. Καρογιάν επιβεβαίωσε ότι απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Τσαβούσογλου να επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο τον ερχόμενο φθινόπωρο.

Ερωτηθείς για την απουσία της Τουρκίας από τη Διάσκεψη, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι βρισκόταν στην Κύπρο ως Πρόεδρος της ΚΣΣΕ και δεν ήταν σε θέση να απαντήσει, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στον Πρόεδρο της τουρκικής Βουλής.

Η επόμενη Διάσκεψη των προέδρων των εθνικών κοινοβουλίων θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο το 2012.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε