Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις ο Γκόρντον Μπράουν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Προεκλογικές δεσμεύσεις για αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας έδωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν.

Ο ηγέτης των Εργατικών αναφερόταν στα σκάνδαλα με τις διάφορες οικονομικές ατασθαλίες των βουλευτών, ιδίως για ό,τι αφορούσε τα προσωπικά τους έξοδα. «Όλοι οι πολιτικοί οφείλουν να παραδεχθούν πως η εμπιστοσύνη μεταξύ εκείνων που όντως υπηρετούν και εκείνων που οφείλουν να υπηρετούν έχει διαρραγεί. Και πιστεύω πως δεν μπορούμε πλέον να αντιμετωπίσουμε άλλες μεγάλες προκλήσεις χωρίς να έχουμε αποκαταστήσει την δημοκρατική νομιμότητα», τόνισε.

Ο Μπράουν πρότεινε την πιο βαθιά συνταγματική μεταρρύθμιση μέσα σε έναν αιώνα», η οποία απώτερο στόχο θα έχει τη σύνταξη ενός νέου συμβολαίου ανάμεσα στον λαό και την κυβέρνηση. Στα πλαίσια της μεταρρύθμισης αυτής, οι βουλευτές δε θα επιτρέπεται να απασχολούνται σε επιχειρήσεις λόμπι και οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν διαδικασίες καθαίρεσης κατά των βουλευτών που αποδεδειγμένα έχουν διαπράξει σοβαρά οικονομικά αδικήματα.

Μεταξύ των μέτρων που δεσμεύονται ότι θα εισάγουν οι Εργατικοί θα είναι η θέσπιση ενός νέου Συντάγματος και η ρητή θέσπιση της βουλευτικής θητείας-σήμερα το ανώτερο όριο διάρκειας μίας κυβέρνησης ορίζεται στα πέντε χρόνια, με τον πρωθυπουργό να έχει τη διακριτική ευχέρεια να προκηρύσσει κατά το δοκούν την ημερομηνία των εκλογών και να καθορίζει τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας.

Επιπλέον η υποθετική νέα κυβέρνηση των Εργατικών θα πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την εκλογή των μελών της Βουλής των Λόρδων, άνω σώματος του Κοινοβουλίου, που σήμερα διορίζονται. Ως εκ τούτου σε περίπτωση επανεκλογής τους θα διοργανώνονταν δύο δημοψηφίσματα: ένα το φθινόπωρο για τη μεταρρύθμιση της Βουλής των Κοινοτήτων και πριν τον Οκτώβριο του 2011 για τη Βουλή των Λόρδων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε