Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Υποταγή του Ομπάμα στους ρεπουμπλικανους – Δηλώνει έτοιμος για συνεργασία

REUTERS
REUTERS
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους μετά την ήττα του κόμματός του στις ενδιάμεσες εκλογές.

Αυτή η φράση δείχνει πόσο άλλαξαν όλα δυο χρόνια μετά τον θρίαμβο του Μπάρακ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Δύο χρόνια όμως γεμάτα με φόρους, οικονομική κρίση και αρκετά οικονομικά σκάνδαλα που αφορούσαν τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες.  Όλα αυτά σίγουρα δεν πέρασαν στον βρόντο για τους αμερικανούς πολίτες που επέλεξαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση Ομπάμα.

Ο πρόεδρος τηλεφώνησε στους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ (που αναμένεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος του σώματος) και στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ.
Στη συνομιλία του με τον κ. Μπένερ, ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί «κοινός τόπος» μεταξύ τους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν συνολικά έξι έδρες στη Γερουσία μέχρι τώρα στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, κατά τις εκτιμήσεις των τηλεοπτικών δικτύων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ στις ΗΠΑ, λιγότερες από τις 10 που χρειάζονταν για να ανακτήσουν την πλειοψηφία στο σώμα.

 
Οι Δημοκρατικοί στο απερχόμενο σώμα διέθεταν 57 έδρες συν τους δύο ανεξάρτητους που τάσσονταν υπέρ τους. Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν 41. Οι 37 έδρες κρίθηκαν στις χθεσινές εκλογές.
 
Τα τηλεοπτικά δίκτυα προβλέπουν ότι μέχρι στιγμής έδρες εκλέγονται, για τους Ρεπουμπλικάνους ο Μαρκ Κερκ στο Ιλινόι (αποσπά έδρα Δημοκρατικού), ο Πάτρικ Τούμι στην Πενσιλβάνια (αποσπά έδρα Δημοκρατικού), ο Ρόναλντ Τζόνσον στο Ουισκόνσιν (αποσπά έδρα Δημοκρατικού), ο Τζον Χέβεν στη Βόρεια Ντακότα (αποσπά έδρα Δημοκρατικού), ο Τζον Μπούζμαν στο Αρκάνσας (αποσπά έδρα Δημοκρατικού), ο Ντάνιελ Κόουτς στην Ιντιάνα (αποσπά έδρα Δημοκρατικού), στο Κεντάκι ο Ραντ Πολ (διατηρεί την έδρα του), στο Οχάιο ο Ρομπ Πόρτμαν (διατηρεί την έδρα του), στη Φλόριντα ο Μάρκο Ρούμπιο (διατηρεί την έδρα του), στην Αλαμπάμα ο Ρίτσαρντ Σέλμπι (διατηρεί την έδρα του), στην Τζόρτζια ο Τζον Αιζακσον (διατηρεί την έδρα του), στο Νιου Χάμσιρ η Κέλι Εϊότε (διατηρεί την έδρα της), στη ΝότιαΚαρολίνα ο Τζέιμς ΝτεΜιντ (διατηρεί την έδρα του), στη Βόρεια Καρολίνα οΡίτσαρντ Μπερ (διατηρεί την έδρα του), στο Μισούρι ο Ρόι Μπλαντ (διατηρεί την έδρα του), στην Οκλαχόμα ο Τόμας Κόμπερν (διατηρεί την έδρα του), στο Κάνσας ο Τζέρι Μοράν (διατηρεί την έδρα του), στη Νότια Ντακότα ο Τζον Θερν (διατηρεί την έδρα του), στη Λουιζιάνα ο Ντέιβιντ Βίτερ (διατηρεί την έδρα του), στην Αιοβα ο Τσαρλς Γκράσλεϊ (διατηρεί την έδρα του), στην Αριζόνα ο Τζον ΜακΚέιν (διατηρεί την έδρα του), στη Γιούτα ο Μάικ Λι (διατηρεί την έδρα του) και στο Αινταχο ο Μάικλ Κράπο (διατηρεί την έδρα του).
 
Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, διατηρούν τις έδρες τους: στη Νεβάδα ο Χάρι Ρέιντ -παρά τις προβλέψεις ότι θα έχανε-, στη Χαβάη ο Ντάνιελ Ινούγιε, στη Νέα Υόρκη ο Τσαρλς Σούμερ, επίσης στη Νέα Υόρκη η Κίρστεν Γκίλιμπραντ, στο Βερμόντ ο Πάτρικ Λίχι, στο Κονέκτικατ ο Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, στο Ντέλαγουερ ο Κρίστοφερ Κουνς, στο Μέριλαντ η Μπάρμπαρα Μικούλσκι, στην Δυτική Βιρτζίνια ο Τζο Μάντσιν, στο Όρεγκον ο Ρόναλντ Ουάιντεν, και στην Καλιφόρνια η Μπάρμπαρα Μπόξερ.
 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε