Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Υπουργός εξωτερικών Βρετανίας: Χρειάζεται διπλασιασμός των προσπαθειών μετά την υποβάθμιση

Η ΕΕ πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας πολλών χωρών της ευρωζώνης, δήλωσε ο Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο Χέιγκ καταδίκασε “τις ρυθμίσεις που κάνουν πιο περίπλοκα τα πράγματα για τις επιχειρήσεις”.

Σύμφωνα με το Bρετανό υπουργό, η υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s της πιστοληπτικής ικανότητας των μισών και πλέον εκ των χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, είναι “σοβαρή”.

“Αυτό υπογραμμίζει το γεγονός ότι δεν τέλειωσαν τα προβλήματα για την ευρωζώνη. Στην Ευρώπη, και κυρίως στη Βρετανία, πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να δώσουμε ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη”, τόνισε.

“Αυτό σημαίνει περισσότερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τον υπόλοιπο κόσμο, αυτό αποτελεί πίεση για την προώθηση της ενιαίας αγοράς, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάψουν οι ρυθμίσεις που καθιστούν πιο περίπλοκα τα πράγματα για τις επιχειρήσεις”, πρόσθεσε.

“Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο με γραφειοκρατικές οδηγίες. Πρέπει να δοθεί έμφαση στο ελεύθερο εμπόριο. Αυτό πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να προχωρήσει”, τόνισε ο Χέιγκ.

Ο βρετανός υπουργός τόνισε ακόμα ότι το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει σχέδια για διάφορα σενάρια στην ευρωζώνη, ενώ διέψευσε πληροφορίες των ΜΜΕ ότι το υπουργείο του έχει καταρτίσει σχέδια για να βοηθήσει τους Βρετανούς που ζουν σε χώρες της ευρωζώνης να τις εγκαταλείψουν εάν καταρρεύσει το ευρώ.

Ο Χέιγκ πρόσθεσε ότι η ενέργεια της S&P υπογραμμίζει τη σημασία της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ο βρετανός υπουργός τόνισε ότι δεν πιστεύει πως η υποβάμιση από την S&P’s φέρνει την ευρωζώνη πιο κοντά στην κατάρρευση. Χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα ήταν πιο δραστήρια πρόσφατα όσον αφορά τη βελτίωση της ρευστότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες σχετικά με την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας.

Τα βρετανικά ΜΜΕ μετέδωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι το Φορέιν Οφις εκπονεί σχέδια για την απομάκρυνση χιλιάδων Βρετανών από την Ισπανία και την Πορτογαλία εάν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα των χωρών αυτών.

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα αυτά, ο Χέιγκ απάντησε:” Εχουμε σχέδια για πολλά πιθανά σενάρια στην ευρωζώνη τους επόμενους μήνες. Κάποια δημοσιεύματα είναι μάλλον υπερβολικά. Πάντως, είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε