Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ύστατη προσπάθεια για να προστατευθούν οι μικροκαταθέτες! – Στο τραπέζι νέα πρόταση για κούρεμα 3%, 10% και 12,5%

Ύστατη προσπάθεια για να προστατευθούν οι μικροκαταθέτες! – Στο τραπέζι νέα πρόταση για κούρεμα 3%, 10% και 12,5%

– Έκτακτη τηλεδιάσκεψη στις 20.30 του Eurogroup για να πει ναι ή όχι στο νεο σχέδιο
– Διαβάστε αναλυτικά το νεο σχέδιο Αναστασιάδη για το κούρεμα των καταθέσεων
– ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Κάντε ότι θέλετε με το κούρεμα αρκεί το άθροισμα να είναι 5,8 δις ευρώ!
– Από μια κλωστή κρέμεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Κυπριακή Βουλή
– Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών αύριο στην Ελλάδα
– ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ newsit.com.cy

Με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να κρέμεται από μια κλωστή, η Κυπριακή κυβέρνηση πήρε πισω το αρχικό και επαχθές σχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων που είχε αποφασίσει το Eurogroup.

Βλέποντας τις αντιδράσεις στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, η ΚΟΜΙΣΙΟΝ, η ΕΚΤ αλλά και το Βερολίνο αποφάσισαν να χαλαρώσουν την στάση τους, και διαμήνυσαν στην Λευκωσία ότι μπορεί να τροποποιήσει το σχέδιο αλλά παράλληλα και να “κόψει” τον λαιμό της το άθροισμα να είναι 5,8 δις!

Έτσι, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κόμισε νεο σχέδιο και ανακοίνωσε ότι τελικά η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει αύριο Τρίτη στις 6 το απόγευμα για να συζητήσει τα τροποποιημένα όπως είπε, νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του εκπροσώπου της δήλωσε ότι είναι ανοιχτή στην αναδιαμόρφωση του ποσοστού κουρέματος των καταθέσεων (κούρεμα) στην Κύπρο, με στόχο τη μικρότερη επιβάρυνση για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Ο Σάιμον Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν, παρέπεμψε στη δήλωση του κ. Ρεν στους Financial Times, σύμφωνα με την οποία ο Φινλανδός Επίτροπος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι συντελεστές στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

“Αν το χρηματοδοτικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο (5,8 δις. ευρώ), το Eurogroup θα υιοθετήσει αυτήν την απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ο. Ρεν.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά, την απόφαση του Eurogroup για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ο Σ. Ο Κόνορ τόνισε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη, συμπεριλαμβανομένης και της κυπριακής πλευράς.

Στη συνέχεια, ο Σ. Ο Κόνορ ανέφερε ότι « η Επιτροπή στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και των Κύπριων πολιτών για να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα της χώρας».

Όπως μετέδωσε και το newsit.com.cy οι τρείς νέες κλίμακες φορολόγησης είναι:

– Μηδενική φορολόγηση για ποσά έως 20.000 ευρώ
– Φορολόγηση 3% για καταθέσεις έως 100.000 (από 6,75% που ανακοινώθηκε το Σάββατο)
– Φορολόγηση 10% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
– Για καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ προτείνεται «κούρεμα» της τάξεως του 12,5%.

Το Eurogroup δεσμεύτηκε να καλύψει 10 δις. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 55% του κυπριακού ΑΕΠ και ότι προκειμένου να καλυφθεί το κενό έως τα 17 δις ευρώ των χρηματοδοτικών αναγκών της Κύπρου, οι ίδιες οι κυπριακές αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν το μέτρο της εφάπαξ επιβολής τέλους. Σύμφωνα με τον Σ. Ο Κόνορ, το μέτρο αυτό θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών σε άλλες χώρες.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο παραβιάζεται η ευρωπαϊκή οδηγία που εγγυάται τις καταθέσεις στις τράπεζες έως 100.000 ευρώ, ο Σ. Ο Κόνορ διαχώρισε απόλυτα την κατάσταση στην Κύπρο από τα άλλα κράτη μέλη, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα φορολογικό εφάπαξ μέτρο το οποίο αποφάσισαν να επιβάλουν οι ίδιες οι κυπριακές αρχές, προκειμένου να διευκολυνθεί το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο.

ΓΙα το ίδιο θέμα, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι «η Κύπρος αποτελεί μοναδική περίπτωση» και πως την ευθύνη για το μέτρο επιβολής τέλους στις καταθέσεις φέρει η ίδια η Κύπρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέες διαβουλεύσεις για τα υποκαταστήματα των 3 Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα

Ποιές καταθέσεις δεν θα φορολογηθούν καθόλου – Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής για το κούρεμα των καταθέσεων

Τρέχουν να… μαζέψουν τις κορώνες Σόιμπλε για την Κύπρο οι Γερμανοί

Δεν τίθεται θέμα παραίτησής μου, δηλώνει ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών

Εξελίξεις στην Κύπρο! – Νεο νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων κατέθεσε ο Αναστασιάδης – Αύριο στις 18.00 η συνεδρίαση της Βουλής

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε