Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ζακ Ντελόρ: “Να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ”

Ζακ Ντελόρ: “Να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ”

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε στη Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιλέξει μια άλλη μορφή συνεργασίας με τη Γηραιά Ήπειρο.

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt”: “Οι Βρετανοί ενδιαφέρονται μόνο για τα οικονομικά τους συμφέροντα, για τίποτε περισσότερο. Θα μπορούσε να τους προταθεί μια άλλη μορφή συνεργασίας”.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που δέχεται τις πιέσεις των “ευρωσκεπτικιστών” του συντηρητικού του κόμματος, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι στηρίζει την ιδιότητα μέλους στην ΕΕ της Βρετανίας, αλλά ότι επιθυμεί μια νέα συμφωνία που να περιέχει μια διαδικασία μη συμμετοχής στα βασικά προβλήματα.

“Αν οι Βρετανοί δεν ακολουθούν την τάση αυτή προς μια μεγαλύτερη ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσαμε εντούτοις να μείνουμε φίλοι, αλλά υπό μια άλλη μορφή”, εκτιμά από την πλευρά του ο Ζακ Ντελόρ στην Handelsblatt.

Ως δυνατότητες συνεργασίας με τη Βρετανία, ο Ντελόρ επικαλείται “μια μορφή όπως αυτή του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου” ή “μια συμφωνία ελεύθερων ανταλλαγών”.

Σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία θα παραμείνει ωστόσο “ένας προνομιακός εταίρος”, επέμεινε ο Ντελόρ. “Η Βρετανία είναι σημαντική σε στρατηγικό και οικονομικό επίπεδο, όπως είναι επίσης άλλες χώρες, όπως η Ινδία και η Κίνα”, υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε