Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ζαν Κλοντ Τρισε : ” Η Πορτογαλία πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις της”

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβε σήμερα ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις της για τη μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους της.
 

Τόνισε ότι η απαίτηση αυτή ισχύει για όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ χωρίς καμία εξαίρεση και αρνήθηκε να αποφανθεί για μια ενδεχόμενη ανάγκη της Λισαβόνας να επιδιώξει ευρωπαϊκή βοήθεια, όπως αναγκάστηκαν να κάνουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία.
 
“Ζητάμε από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας να τηρήσει με αυστηρό και άψογο τρόπο το πρόγραμμα που έχει χαραχθεί και να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει”, δήλωσε ο Τρισέ στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1.
 
Η Πορτογαλία, υπό την ισχυρή πίεση των αγορών, θεωρείται ως η επόμενη χώρα της ζώνης του ευρώ που ενδέχεται να χρειαστεί διεθνή οικονομική βοήθεια.
 
Στις αγορές ομολόγων, τα σπρέντ για τα δεκαετή πορτογαλικά ομόλογα, έφθασαν από τα μέσα του Φεβρουαρίου σε επίπεδα ρεκόρ μετά τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ.
 
Η πορτογαλική κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα της χώρας στο 4,6% του ΑΕΠ στα τέλη του 2011, με ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας που συνδυάζει τη μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, πάγωμα των συντάξεων, κατάργηση των κοινωνικών παροχών και τις αυξήσεις στους φόρους.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε