Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί το αδίκημα της δωροδοκίας

Κι όμως. Οι επιχειρηματίες βάζουν τα μεγάλα μέσα για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση με το οποίο ποινικοποιεί το αδίκημα της δωροδοκίας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας, Κένεθ Κλάρκ, δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον κόσμο των επιχειρηματιών να επανεξετάσει και να αποσύρει ίσως το νομοσχέδιο, το οποίο ποινικοποιεί το αδίκημα της δωροδοκίας, με την προειδοποίηση ότι αυτό θα ζημιώσει τις βρετανικές εταιρίες, στη διεκδίκηση συμβολαίων στο διεθνές εμπόριο.
 
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και θα αρχίσει να ισχύει από τον Απρίλιο, προβλέπει εξαιρετικά αυστηρές ποινές για τους ενεχόμενους στο αδίκημα της δωροδοκίας, πράγμα που θα κάνει απρόθυμους τους εκπροσώπους των μεγάλων βρετανικών εταιριών να συναλλάσσονται στο διεθνές εμπόριο, φοβούμενοι ότι μπορούν να κατηγορηθούν για δωροδοκία ξένου επισήμου. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει ποινή κάθειρξης μέχρι και δέκα χρόνων, στην περίπτωση που κάποιος υποπέσει σε δύο περιπτώσεις δωροδοκίας.
 
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίζει ότι το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της δωροδοκίας αποβλέπει να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία εναντίον της διαφθοράς. Εκπρόσωπος του Συνδέσμου των Βρετανικών Βιομηχανιών, επισήμανε ότι ο νόμος αυτός μπορεί εύκολα να εμπλέκει στο αδίκημα της δωροδοκίας βρετανικές εταιρίες, για ενέργειες στις οποίες προβαίνουν συνεργάτες τους στο εξωτερικό, εν αγνοία τους.
 
Υπέρ της ανάκλησης του νομοσχεδίου κατά της δωροδοκίας, τάχθηκε, σε κύριο άρθρο της, η εφημερίδα του Λονδίνου “Ιβνινγκ Στάνταρτ”, τονίζοντας ότι θα ζημιώσει τις μεγάλες βρετανικές επιχειρήσεις και τη βρετανική οικονομία.
 
Η ίδια εφημερίδα, έχοντας στο στόχαστρο τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κένεθ Κλαρκ, του υπενθύμισε σε δημοσίευμά της ότι και αυτός είχε αποδεχθεί φιλοξενία, από ξένους επιχειρηματίες. Και ανέφερε συγκεκριμένα, ότι ο Κενεθ Κλαρκ και ο γιος του είχαν φιλοξενηθεί για τρεις μέρες στο Γκραν Πρι της Σιγκαπούρης το 2000.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε