Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ζητούν να κηρυχθεί νεκρός ο Μλάντιτς

Ζητούν να κηρυχθεί νεκρός ο Μλάντιτς

Η οικογένεια του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς, ζητά από δικαστήριο του Βελιγραδίου να τον κηρύξει νεκρό.

«Το γεγονός ότι ο Μλάντιτς δεν έχει δώσει σημεία ζωής εδώ και εφτά χρόνια και με δεδομένο ότι, έπασχε από πολλές αρρώστιες, οδήγησαν την οικογένειά του στο συμπέρασμα ότι δεν ζει», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας, Μίλος Σάλιτς, καταθέτοντας το σχετικό αίτημα.

Όπως αναφέρουν τα σερβικά ΜΜΕ, οι συγγενείς του Μλάντιτς ζητούν να κηρυχθεί νεκρός για να μπορέσουν να διευθετήσουν κληρονομικά ζητήματα.

Ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Ράσιμ Λιάγιτς, χαρακτήρισε «σόου για τα ΜΜΕ» το αίτημα της οικογένειας του Μλάντιτς, συμπληρώνοντας ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Ο πρώην αρχηγός του σερβοβοσνιακού στρατού, στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, κατηγορείται από τον Ιούλιο του 1995, οπότε εκδόθηκε το σχετικό κατηγορητήριο από το Δικαστήριο της Χάγης, για εγκλήματα πολέμου, συμμετοχή σε γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Μέχρι το 2003, ζούσε στο Βελιγράδι και βρισκόταν υπό την προστασία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Σερβίας.

Έπειτα από διεθνείς πιέσεις, η σερβική κυβέρνηση άλλαξε στάση και άρχισε η καταδίωξή του. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, όλες οι προσπάθειες τον αρχών να εντοπίσουν τον Ράτκο Μλάντιτς δεν είχαν αποτελέσματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε