Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

7 απαραίτητες προγεννητικές εξετάσεις!

7 απαραίτητες προγεννητικές εξετάσεις!

Λίγο πριν ετοιμαστείτε για τη μεγάλη… σύλληψη μερικές απαραίτητες εξετάσεις θα σας βοηθήσουν να εγκυμονήσετε ομαλά!

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία. Στην εγκυμοσύνη αυτό μεταφράζεται σε εξετάσεις που καλό θα είναι να κάνετε πριν μείνετε έγκυος για να προστατέψετε τόσο την υγεία σας αλλά και να εξασφαλίσετε αυτήν του εμβρύου όσο και την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης.

1.Περιοδοντική εξέταση

Τι είναι; Πρόκειται για τον τυπικό καθαρισμό των δοντιών και τον έλεγχο των ούλων σας ώστε να μην πάσχουν από μολύνσεις και ασθένειες όπως η ουλίτιδα ή η περιοδοντίτιδα.

Γιατί τη χρειάζεστε; Πολλές εγκυμονούσες δεν δίνουν σημασία στην υγεία των δοντιών τους. Και όμως έχει αποδειχτεί πλέον ότι ένα ποσοστό αποβολών ή πρόωρων γεννήσεων οφείλεται στην κακή στοματική υγιεινή της μητέρας. Γι’ αυτό καλό είναι πριν καν μείνετε έγκυος να ελέγξετε τα δόντια σας. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι μεταβολές των ορμονών κάνουν τα ούλα επιρρεπή σε μολύνσεις και αιμορραγίες, γι’ αυτό καλό είναι η στοματική σας υγεία να είναι καλή για μην επιβαρυνθεί.

Πόσο συχνά; Δύο φορές το χρόνο, δηλαδή κάθε εξάμηνο θα πρέπει να ελέγχουμε τα δόντια μας ούτως ή άλλως. Μερικές εγκυμονούσες όμως ίσως χρειαστεί να επισκεφθούν τον οδοντίατρο περισσότερες φορές μέσα στο χρόνο ειδικά εάν τα ούλα τους ματώνουν τακτικά.

2.Εξέταση TSH

Τι είναι; Μια απλή εξέταση αίματος που ελέγχει τα επίπεδα της TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη) και καθορίζει εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, υπερθυρεοειδισμό ή ο θυρεοειδής σας λειτουργεί κανονικά.

Γιατί τη χρειάζεστε; Πολλές γυναίκες ανακαλύπτουν ότι έχουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στη λοχεία καθώς αυτές οι περίοδοι επιτείνουν ένα προϋπάρχον πρόβλημα με τον αδένα. Στην Ελλάδα οι περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού είναι αρκετές αλλά οι γυναίκες δεν μπαίνουν στη διαδικασία να ελέγξουν τη λειτουργία του αδένα. Έτσι πολλές περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού δεν διαγιγνώσκονται ποτέ. Όμως η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα της γυναίκας αφού μπορεί να εμποδίσει την ωορρηξία ενώ αυξάνει τον κίνδυνο για αποβολές ή πρόωρες γεννήσεις. Στην περίοδο της λοχείας αίσθημα κούρασης, το να ξεχνάτε και να παίρνετε βάρος είναι μεν κλασικά συμπτώματα μιας νέας μαμάς αλλά και υποθυρεοειδισμού. Στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού τα συμπτώματα είναι ταχυπαλμία, προβλήματα ύπνου, απώλεια βάρους που συχνά αποδίδονται σε άγχος και στρες. Ειδικά εάν θέλετε να κάνετε δεύτερο παιδί είναι μια σημαντική εξέταση γονιμότητας. Εάν διαγνωστείτε με υποθυρεοειδισμό θα σας χορηγηθεί χάπι με συνθετική ορμόνη που κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να παίρνετε για μακρό χρονικό διάστημα. Στον υπερθυρεοειδισμό η θεραπεία γίνεται με ιώδιο ώστε να μειωθεί η παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς.

Πόσο συχνά; Έλεγχος μία φορά το χρόνο είναι αρκετή. Σε περίπτωση βέβαια που διαγνωστεί κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή σας ο γιατρός μπορεί να συστήσει οι εξετάσεις να γίνονται κάθε εξάμηνο.

Δες τις υπόλοιπες απαραίτητες εξετάσεις στο TLIFE

.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε