Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Ερωτική ζήλια: Τα αίτια, τα αποτελέσματα και οι τρόποι αντιμετώπισης

Ερωτική ζήλια: Τα αίτια, τα αποτελέσματα και οι τρόποι αντιμετώπισης

Η ψυχολόγος Κρίστη Μηλιόρδου αναλύει τα αίτια και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η ζήλια σε ένα ζευγάρι

Η ψυχολόγος Κρίστη Μηλιόρδου αναλύει τα αίτια, υπογραμμίζει τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η ζήλια σε ένα ζευγάρι, αλλά και στην ψυχολογία ενός ζηλιάρη και προτείνει τρόπους να την αντιμετωπίσεις….

Η ερωτική ζήλια είναι ένα συναίσθημα, που συνδέεται άρρηκτα με την ανησυχία και το θυμό. Όταν κάποιος ζηλεύει, έχει το φόβο ότι ο σύντροφός του θα τον εγκαταλείψει και αισθάνεται μια μόνιμη απειλή. Αυτή η απειλή ενεργοποιεί τη ζήλια σαν μια στρατηγική αντιμετώπισης που δίνει την ψευδαίσθηση πως με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγει κανείς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η ζήλια οδηγεί στο να εστιάζει κανείς μόνο στο «αρνητικό», είτε αυτό είναι σκέψη, είτε γεγονός. Η συμπεριφορά του συντρόφου μεταφράζεται πάντα ως απώλεια ενδιαφέροντος (ακόμα κι αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα) και αυτό οδηγεί σε αυθαίρετα συμπεράσματα, όπως το ότι έχει βαρεθεί ή έχει ερωτευτεί κάποια άλλη. Έτσι, το άτομο που ζηλεύει βιώνει πόνο, προδοσία, φόβο και αβεβαιότητα, τα οποία συνήθως καταλήγουν σε έμμονες ιδέες, ακόμα και σε βίαιες συμπεριφορές.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ

Τα αίτια της εκδήλωσης ζήλιας μπορεί να είναι βιολογικά ή περιβαλλοντικά. Οι ειδικοί στις εξελικτικές θεωρίες πιστεύουν ότι η ερωτική ζήλια είναι μέρος ενός μηχανισμού, με τον οποίο οι άνθρωποι (και κάποια ζώα) εξασφαλίζουν πρόσβαση στους πιο αναπαραγωγικούς συντρόφους. Αυτό εκφράζεται διαφορετικά σε κάθε φύλο. Οι άντρες ζηλεύουν γιατί αναζητούν αποκλειστικότητα στην αναπαραγωγή από τη σύντροφό τους, ενώ οι γυναίκες επειδή αναζητούν την προστασία και την φροντίδα του αρσενικού, προκειμένου να αισθανθούν ασφάλεια.

Διάβασε εδώ περισσότερα

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε