Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Έρχονται οι Μεγάλοι Έλληνες του Πολιτισμού

Είναι όλοι τους πρόσωπα που γνωρίζουμε, αγαπήσαμε και που με το έργο τους μας έχουν κάνει περήφανους και στο εξωτερικό.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να καταλάβετε τι εννοούμε. Πριν από δύο περίπου χρόνια ο ΣΚΑΪ πρόβαλλε σειρά εκπομπών με τίτλο «Μεγάλοι Έλληνες». Να σας θυμίσουμε ότι το κανάλι του Φαλήρου για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε δημοσιοποιήσει τα ονόματα πολλών και σημαντικών ελλήνων από όλους τους χώρους (πολιτική, πολιτισμό, αθλητισμό κλπ) σε μία προσπάθεια να αναδειχτεί ο σπουδαιότερος έλληνας όλων των εποχών.
 
Από τους 100 λοιπόν πρώτους σε ψήφους είχαμε περάσει στους δέκα για τους οποίους μάλιστα υπήρξαν και εκπομπές –αφιερώματα μέχρι που τελικά, μετά από καινούργια ψηφοφορία, μεγαλύτερος Έλληνας αναδείχτηκε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Τώρα λοιπόν, από αυτούς που είχαν βρεθεί στην εκατοντάδα, ο ΣΚΑΪ επέλεξε τους δέκα πρώτους σε ψήφους που προέρχονται από το χώρο του Πολιτισμού και αποφάσισε να δημιουργήσει μία καινούργια σειρά αφιερωματικών εκπομπών.

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα πρόσωπα, οι δέκα «Μεγάλοι Έλληνες του Πολιτισμού» που είχαν βρεθεί στις πρώτες θέσεις της εκατοντάδας; Με αλφαβητική σειρά είναι οι:

Οδυσσέας Ελύτης
Μίκης Θεοδωράκης
Κωνσταντίνος Καβάφης
Νίκος Καζαντζάκης
Μαρία Κάλλας
Μελίνα Μερκούρη
Γιάννης Ρίτσος
Γιώργος Σεφέρης
Βασίλης Τσιτσάνης
Μάνος Χατζηδάκις
 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το κάθε «πορτρέτο» το επιμελήθηκε και το παρουσιάζει όχι κάποιος παρουσιαστής αλλά κάποιο πρόσωπο από το χώρο του Πολιτισμού. Έτσι, για παράδειγμα, ο Γιώργος Νταλάρας θα παρουσιάσει το αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη, ο Λάκης Λαζόπουλος επιμελήθηκε το αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη και ο Στέλιος Μάινας του Νίκου Καζαντζάκη.

Μερικά από τα υπόλοιπα ονόματα που καταφέραμε να μάθουμε είναι της Μαρίας Ναυπλιώτου και του Μάριου Φραγκούλη. Τα γυρίσματα για τους «Μεγάλους Έλληνες του Πολιτισμού» ολοκληρώνονται σε λίγο καιρό αφού ο ΣΚΑΪ θέλει να ξεκινήσει την προβολή τους τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Σε μία εποχή που έχουμε χάσει πολλά, είναι ευκαιρία να θυμηθούμε κάποια πρόσωπα που έλαμψαν στο χώρο του Πολιτισμού και που δόξασαν τη χώρα μας και στο εξωτερικό. Αναμένουμε λοιπόν τις συγκεκριμένες εκπομπές με πραγματικό ενδιαφέρον!
 
Γρηγόρης Μελάς

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε