Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Γυναίκες και οικονομική κρίση: Tips για να βγούμε – όσο γίνεται – αλώβητες από αυτή την κατάσταση!

Ναι, τα πράγματα είναι σκούρα… Κάτι μπορούμε να κάνουμε όμως για να τα δούμε λίγο πιο αισιόδοξα!

Ναι, τα πράγματα είναι σκούρα… Κάτι μπορούμε να κάνουμε όμως για να τα δούμε λίγο πιο αισιόδοξα! Και μπορεί οι γυναίκες να έχουμε αποδείξει άπειρες φορές τη δύναμη της ψυχής μας και να προοδεύουμε στην πολιτική και στον χώρο της οικονομίας αλλά δυστυχώς η οικονομική κρίση μας έχει λυγίσει σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι τους άντρες. Με τη βοήθεια της ψυχολόγου Νίκης Ζαρκάδα, μπορούμε να πάρουμε κάποιες συμβουλές ώστε να βοηθήσουμε την ψυχολογία μας και τα νεύρα μας με όσα συμβαίνουν γύρω μας αλλά πρωτίστως στον εαυτό μας.

Η οικονομική κρίση δεν κάνει διακρίσεις επηρεάζοντας την ψυχολογία όλων μας. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά βλέπουν την καθημερινότητά τους να αλλάζει και το μέλλον τους μοιάζει να είναι αβέβαιο, αν όχι απειλητικό. Η κρίση φέρνει στα διάβα της άγχος, φοβίες, καταθλιπτική διάθεση, απαισιόδοξη σκέψη. Κάποιοι πιστεύουν πως η κρίση επιδρά περισσότερο αρνητικά στους άνδρες και κάποιοι άλλοι στις γυναίκες. Όπως και να’ χει η αλήθεια είναι πως η οικονομική κρίση έχει συνδεθεί και στα δύο φύλα με αγχώδεις διαταραχές, νευρώσεις, κατάθλιψη, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, εξάρτηση από αλκοόλ.

Για τον άνδρα που κοινωνικά θεωρείται ο «κουβαλητής» είναι δύσκολο να δεχτεί πως δεν τα καταφέρνει, πως δεν είναι αρκετός. Επιπλέον, ο άνδρας πιο δύσκολα μιλά για τα συναισθήματά του, μοιράζεται τη δυσκολία του, καθώς την ταυτίζει με αδυναμία. Έτσι, λοιπόν, είναι πιθανό να κλείνεται στον εαυτό του και να απομονώνεται.

Από την άλλη, οι γυναίκες φαίνεται να πλήττονται περισσότερο συναισθηματικά από τους άνδρες. Η πολυπλοκότητα των ρόλων στους οποίους καλούνται να ανταπεξέλθουν δημιουργεί όπως φαίνεται όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχική κούραση. Όταν χρειάζεται να είναι καλή μητέρα, καλή σύντροφος, καλή σύζυγος, καλή επαγγελματίας φαίνεται να είναι πιο δύσκολο να διαχειριστείς το άγχος σου, να βρεις λίγο χρόνο προκειμένου έρθεις σε επαφή με τον εαυτό σου. Μελέτες σε διεθνές επίπεδο κάνουν λόγο για αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης στο γυναικείο πληθυσμό σε σχέση με τον ανδρικό. 

Εξάλλου, παραδοσιακά η κατάθλιψη θεωρείτο «γυναικεία» πάθηση. Ακόμα, ποσοστά σε χώρες που έχουν περάσει περιόδους οικονομικής κρίσης αναφέρουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας σε γυναίκες, ίσως γιατί «κοστίζουν» πιο ακριβά (επίδομα μητρότητας, άδειες τοκετού, λοχείας). Επιπλέον, η γυναίκα λειτουργεί περισσότερο συναισθηματικά και τείνει να βιώνει περισσότερο δραματικά μια δύσκολη κατάσταση.

Ναι, τα πράγματα είναι σκούρα… Κάτι μπορούμε να κάνουμε όμως για να τα δούμε λίγο πιο αισιόδοξα! Κάνε κλικ στο TLIFE για να δεις

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε