Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Ο δεκάλογος της παιδικής διατροφής!

Γιατί είναι σημαντικό το πρωινό και πολύτιμα τα φρούτα; Πως θα κάνεις ελκυστική την διατροφή του παιδιού;

Η διατροφολόγος Εύα Καφετζή σου επισημαίνει 10 σημαντικούς λόγους για την παιδική διατροφή του μικρού σου. Διάβασέ τους προσεχτικά και βάλτους στην καθημερινότητά του…
 
1. Δώστε αξία στο πρωινό των παιδιών σας!
Η “Καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και ακόμα καλύτερα από το πρωινό”. Τα παιδιά είναι σημαντικό να τρώνε πρωινό, έτσι ώστε να:
 
– Έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο.
 
– Αισθάνονται λιγότερη κούραση και υπνηλία στα πρωινά μαθήματα.
 
– Αθλούνται περισσότερο και καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα γλυκών και λιπαρών τροφίμων κατά τη διάρκεια της μέρας.
 
– Τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό εμφανίζουν ελλείψεις σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά (σίδηρος, ασβέστιο, ψευδάργυρος, φυλλικό οξύ) και έχουν τάση αύξησης βάρους.
 
Ποιο είναι όμως το καλύτερο πρωινό;
 
Ένα ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει να παρέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίγο λίπος.
Μία πλήρης θρεπτική επιλογή πρωινού για τα παιδιά είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως που προέρχονται από ολόκληρους ανεπεξέργαστους σπόρους και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε:
 
– Σύνθετους υδατάνθρακες, που είναι απαραίτητο καύσιμο του παιδικού μεταβολισμού.
 
– Φυτικές ίνες, που προκαλούν εύκολα κορεσμό, καθυστερούν το αίσθημα της πείνας και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
 
– Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (απαραίτητες για την πνευματική διαύγεια και μνήμη),
 
– Αντιοξειδωτικά για την ενίσχυση της άμυνας του παιδικού οργανισμού (βιταμίνη Ε, C, σελήνιο).
 
– Μέταλλα (σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο), που είναι απαραίτητα στοιχεία για την καλή ανάπτυξη των οστών, δοντιών και την ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας.
 
– Τέλος, ένα μπολ ημίπαχο γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μία πρωινή επιλογή που δεν επιβαρύνει με περιττή ζάχαρη και λιπαρά, μιας και παρέχουν μόνο το 3% της ζάχαρης σε μια ισορροπημένη διατροφή, ποσοστό πολύ μικρότερο συγκριτικά με άλλα είδη πρωινού.
 
– Ωστόσο, άλλες θρεπτικές ιδέες για πρωινό είναι:
 
– 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά & 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές σικάλεως ή με μαλακή μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα ή ταχίνι
 
– 1 ποτήρι χυμό φρούτων με ψωμί σίκαλης και αυγό βραστό
 
– 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά & Τοστ με ψωμί σίκαλης γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών
 
2. Ώρα για διάλειμμα – για γευστικό και υγιεινό σνακ.
Σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται το παιδί, το πρόγευμα (δεκατιανό) είναι απαραίτητο, ιδιαίτερα μάλιστα αν βρίσκεται στη σχολική ηλικία, οπότε χρειάζεται μια επιπλέον πηγή ενέργειας. Το ιδανικό κολατσιό είναι αυτό που ετοιμάζεται στο σπίτι, με ποιοτικά υλικά. Βέβαια, θα πρέπει να υπολογίζονται οι γευστικές προτιμήσεις του παιδιού, ώστε αυτό που θα επιλέξει να φάει όχι μόνο να είναι υγιεινό, αλλά και νόστιμο.
 
– Προτιμάμε ψωμί ολικής αλέσεως ή σίκαλης που τρώγεται εύκολα από τα παιδιά, και προσθέτουμε τυρί, ζαμπόν γαλοπούλας με ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κοτόπουλο. Για να το ενισχύσουμε με βιταμίνες και φυτικές ίνες, προσθέτουμε μερικά φύλλα μαρούλι ή ροδέλες ντομάτας.
– Φρούτα ή χυμό, τα οποία είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και χαμηλά σε θερμίδες.
– Μια φέτα σπιτικό κέικ ή μπισκότα με πολυδημητριακά ή μπάρα δημητριακών θα καλύψουν τις ανάγκες για ένα ιδιαίτερα γευστικό σνακ.
 
Τα μεγαλύτερα παιδιά συνήθως προτιμούν να αγοράζουν το κολατσιό τους από το κυλικείο του σχολείου. Το παραδοσιακό κουλούρι Θες/κης, με συνοδεία κίτρινου τυριού ή μπισκότα πτι – μπερ ολικής άλεσης αποτελούν μια καλή πρόταση. Από τα είδη του εμπορίου, περισσότερο “λάθος” αποτελούν οι ζαμπονοτυρόπιτες, τα κρουασάν, τα γαριδάκια κτλ.
 
3.Προσοχή στα γλυκά: Κίνδυνος τερηδόνας και παχυσαρκίας
Τα γλυκά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένο (κακό) λίπος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μάθει το παιδί σε νέες γλυκιές γεύσεις χωρίς πολλές θερμίδες και λιπαρά, αλλά ταυτόχρονα πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Αν τα γλυκά που συνήθως επιλέγει είναι πάστα, τσουρέκι, σοκολάτες, κρουασάν, καραμέλες και παγωτά αντικαταστήστε τα με κάποια από τις ακόλουθες επιλογές:
 
Αντί για το κλασικό παγωτό προτιμήστε γρανίτα, παγωτό σορμπέ ή παγωτό γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και φρούτα
 
Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
 
Ζελέ με φρέσκα φρούτα
 
Γιαούρτι με φρούτα και μέλι ή μαρμελάδα ή ξηρούς καρπούς ή γλυκό κουταλιού
 
Δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα χαμηλό σε λιπαρά (1,5-2%)
 
Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης με φρούτα ή με σοκολάτα
 
1 κομμάτι σοκολάτα υγείας ή παστέλι
 
Αποξηραμένα φρούτα
 
Σοκολάτα ρόφημα αναμεμιγμένη με κρύο ή ζεστό γάλα 1,5%
 
1 μπολ σπιτικό ρυζόγαλο
 
1 κομμάτι σπιτικό κέικ με λίγη ζάχαρη, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και σταφίδες
 
Μιλκ– σέικ από γάλα 1,5% αναμεμειγμένο με φρούτα, λίγο μέλι και κακάο
 
3-4 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής άλεσης
 
4.Δώστε έμφαση στο μεσημεριανό φαγητό.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η παιδική ηλικία είναι η ιδανικότερη περίοδος αφομοίωσης και εκμάθησης, οι σωστές διατροφικές συνήθειες θα “χτίζονται” κυρίως στο σπίτι. Καλό είναι στο μεσημεριανό γεύμα να υπάρχει ποικιλία και πληρότητα, δηλαδή να υπάρχουν όλες οι ομάδες τροφίμων (ρύζι, μακαρόνια, όσπρια, λαδερά, ψάρι, πουλερικά, κόκκινο κρέας, άπαχο τυρί, λαχανικά, φρούτα, ελιές και ελαιόλαδο). Η ποικιλία στα φαγητά εξασφαλίζει την πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών.
 
Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το μεσημεριανό φαγητό να είναι σπιτικά μαγειρεμένο. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η κατανάλωση τυποποιημένου, πρόχειρου φαγητού (τύπου fast food), το οποίο ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την ανάπτυξη της παιδικής παχυσαρκίας.
 

Διάβαστε τα υπόλοιπα στο TLIFE

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε