Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Οι νέες τάσεις στα γυαλιά!

Χρωματιστά ή κλασικά; Εκκεντρικά ή mainstream; Η μόδα καλύπτει όλα τα γούστα…

Λίγο πριν μπει και επίσημα η Άνοιξη δεν μπορούμε να κρατηθούμε και να μην κάνουμε μια έρευνα για το απόλυτο φετίχ που μας φερνούν οι λιακάδες: τα γυαλιά!
Από το Burlesque και το Mad Men μέχρι τα 80s και τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, τα γυαλιά (ηλίου και μυωπίας) έρχονται για να αναβαθμίσουν το στιλ σου.

Κάνε μια στάση στη δεκαετία του ’80

Και όμως επέστρεψαν! Οι ώμοι με τις βάτες, η μουσική ντίσκο, τα cult cartoons και ό, τι οριοθετεί τη μόδα των eighties. Ναι τα θρυλικά 80’s είναι -με τις υπερβολές τους και τις αντιθέσεις τους- επηρεασμένα από τις τελευταίες τάσεις της μόδας, δημιουργούν μία λίστα με must haves. Μεγάλα σχέδια, παρουσιασμένα με μοντέρνο τρόπο, με χαρακτήρα, αποφασιστικότητα αλλά και τη θέληση για να ζήσεις τη ζωή στο μέγιστο, επηρεάζουν τη μόδα για τα γυαλιά του 2011. Οι καθαρές γραμμές είναι απλές αλλά και υπερβολικές, “αναιδής” αλλά και γεμάτες χαρακτήρα. Γυαλιά που ντεγκραντάρουν από το μαύρο στο μώβ καθώς και oversided. Πέρα από τη μονοτονία του μαύρου, το χρώμα εκρήγνυται αλλοιώνοντας έτσι τους παραδοσιακούς κανόνες του καλού γούστου.

Επιστροφή στις βασικές φόρμες


Απαλά, υποτονικά χρώματα…. Λιλά, μωβ, μπεζ, γκρι, τα ζεστά χρώματα της σοκολάτας, το κόκκινο του τούβλου, μπρονζέ, καμμένο πορτοκαλί, απαλό ροζ, crimson… για όσες αποζητούν μία σταθερότητα στα αξεσουάρ τους. Τα γυαλιά του 2011 ταξιδεύουν και σε «σίγουρα μονοπάτια». Ένας ύμνος στο καθημερινό και στην ηρεμία της ζωής, τα γυαλιά γίνονται ένα βασικό εξεσουάρ και οι ουδέτερες αποχρώσεις συμβολίζουν μία νοσταλγία για τα περασμένα. Η μόδα αλλάζει αλλά το στιλ παραμένει!


Από το 1.500 μ.Χ. στο Χάρι Πότερ… κι από εκεί στο πρόσωπό σου


Για αιώνες παρέμειναν τα ίδια! Από τα γραπτά του 1500 ανακαλύπτουμε ότι τότε λέγονταν “pince-nez” (γυαλιά που στέκονταν στην καμπύλη της μύτης), τους πίνακες του 1600 και του 1700, μέχρι και το 1800 όπου έγιναν διάσημα από τον Ιταλό πολιτικό, Camillo Benso di Cavour, που τα φόρεσε περήφανα ως ο πατέρας τους έθνους. Στη συνέχεια ο Γκάντι και ο Le Corbusier (που τα σχεδίασε και τα φόρεσε), αποδεικνύοντας ότι το κλειδί για να καταλάβεις αυτά τα γυαλιά βρίσκεται στις προσωπικότητες που τα φορούν. Για αυτό και την δεκαετία του 60’ και 70’ – όταν τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν και τα οπτικά εισήλθαν στα καθαγιασμένα έγκατα της μόδας – χρειάστηκε μόνο ένας τύπος από το Λίβερπουλ, ο Τζων Λέννον, να τα φορέσει με τη χάρη ενός ανθρώπου που ονειρεύεται ένα καλύτερο κόσμο (All you need is love…). Ακολούθησε ο κινηματογράφος με την Jules και τον Jim στην ταινία ο Θάνατος στη Βενετία και από την ταινία ο Πεταλούδας στον Junior. Τελικά, στην νέα χιλιετία, ο Χάρι Πότερ τα επαναφέρει στη μόδα με μία ελαφρότητα που ταιριάζει στο Βρετανό μάγο της Σχολής Μαγείας Hogwarts. Τα πολύ αγαπημένα αλλά και μισητά “στρογυλλά” γυαλιά τώρα επανέρχονται με ένα αέρα retro – glam. Το μέταλλο ανήκει πλέον στο παρελθόν, το πλαστικό και το χρώμα είναι οι τελευταίες ανακαλύψεις, που δίνουν ουσία, μέγεθος αλλά και vintage γοητεία. Είναι ένα στιλ που ταιριάζει σε κάποιους τύπους προσώπων αλλά όχι σε όλους (απαγορεύεται σε όσους έχουν στρογυλό ή γεμάτο πρόσωπο). Είτε πρόκειται για γυαλιά μυωπίας, είτε για γυαλιά ηλίου δεν έχει καμία διαφορά.

No color, no party!

Η ιστορία των χρωμάτων… ροζ, μπλε, μωβ, πράσινο! Δελεαστικά και ακραία, αυτά είναι τα cult χρώματα για τα οπτικά για το 2011. Παστέλ από από τη μία και extreme από την άλλη… Το κόκκινο αγαπημένο χρώμα, κάποιες φορές χρησιμοποιείται σαν λεπτομέρεια. Αλλά και το τιρκουάζ (ολόκληρη η παλέτα της θάλασσας), πράσινο, ροζ, μωβ ακόμη και το κίτρινο. Το χρωματιστό πλαστικό είναι ο νικητής, αλλά πολύ συχνά είναι και το μέταλλο που παίρνει μία απόχρωση, χάνοντας την ψυχρότητά του και τυλίγοντας το πρόσωπο με μία πρωτόγνωρη ευαισθησία.
Οι λέξεις κλειδιά είναι ταυτότητα και προσωπικό ύφος. Θα ανακαλύψουμε και συναρπαστικά σχέδια, όπως: ασημί/μαύρο, χρυσό/μαύρο αλλά και καρώ ή floral. Η υφή των γυαλιών – είτε είναι γυαλιά ηλίου, είτε μυωπίας – ενισχύεται με θεατρικά εφέ, λεπτομέρειες φτιαγμένες στο χέρι, σχέδια φιδιού, καρύδας ή φτιάχνονται στο χρώμα του μαύρου “πάνθηρα”, το κόκκινο ή στο χρώμα του tabacco. Το χρώμα είναι must… όπως και μία καλή αίσθηση του χιούμορ που τα υποστηρίζει καθώς τα φοράς!

Tecno-chic

Η τεχνολογία είναι πάντα στην υπηρεσία των οπτικών – καινοτόμα, πανάλαφρα υλικά “ενώνουν” δυνάμεις” με ακραία σχέδια και στιλ. Τα οπτικά του 2011 δεν συμβιβάζονται, κάνουν μία δυνατή αισθητική δήλωση που δεν παραβλέπει την πρακτικότητα και την ευκολία στη χρήση. Οι γραμμές είναι κομψές, αποφασιστικές, χωρίς να προσποιούνται, ταξιδεύουν σε ένα δρόμο που είναι ήδη προδιαγεγραμμένος.Τα οπτικά ακολουθούν τους κανόνες και προσφέρουν μία καλή αισθητική ισορροπία. Οι καμπυλωτοί σκελετοί είναι hot αλλά και σπορ ταυτόχρονα, ενώ επικρατούν και τα γεωμετρικά σχέδια στο μέταλλο και πλαστικό. Απαλλαγμένοι από τα βαριά υλικά οι σκελετοί γίνονται απίστευτα ελαφριοί. Το μαύρο κυριαρχεί, τονισμένο με μέταλλο. Ακριβείς φακοί, απεριόριστη ευλυγυσία, λεπτομέρειες στο σχέδιο, όλα μεγιστοποιούν το αποτέλεσμα, ένα είδος ένωσης, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Στη γραμμή του φρυδιού

Όχι πλέον κάλυψη! Τα γυαλιά γίνονται δεύτερο δέρμα, κάτι σαν το make-up που τονίζει τα μάτια, αντί να τα κρύβει. Συχνά, οι απαλές αλλαγές στο χρώμα φωτίζουν τη ματιά. Αλλά ο σκελετός επίσης επικρατεί – τα λεγόμενα γυαλιά της γραμμής των φρυδιών τοποθετούν το επίκεντρο στο πάνω μέρος του προσώπου, σχεδόν επανασχεδιάζοντας τη γραμμή των φρυδιών, σε αντίθεση με το κάτω μέρος του σκελετού. Αυτή η τάση έρχεται από τη δεκαετία του πενήντα. Τα γυαλιά αυτά είναι τα Malcolm X, τα οποία επανέφερε ο Kevin Costner στο JFK, τα οποία έρχονται ξανά το επίκεντρο, ομορφαίνοντας τα πρόσωπα των νέων σταρ του Χόλυγουντ. Επίσης must είναι το στρογυλλό σχήμα γυαλιών αλλά και η μακρόστενη φόρμα, ένα look που τραβάει την προσοχή στην άκρη του προσώπου, ενισχύωντας το στιλ της Catwoman. Στη δεκαετία του πενήντα τα γυαλιά αυτά έχουν σχήμα πεταλούδας, για ένα σοφιστικέ και θηλυκό, glamour ύφος.

So vintage so cool!


Ένα παιχνίδι από διάσημες τάσεις αλλά και ακραίες. Στη δεκαετία του εβδομήντα κυριαρχούσαν οι καθαρές γραμμές. Το 2010 τα γυαλιά μύωπα επανέφεραν το στιλ του Nerd (από την Ugly Betty μέχρι και τη σειρά Ugly Duckling – εφηβική κωμωδία από την Αργεντινή). Στο μεταξύ, το 2011 επικρατεί μία glamorous απόχρωση σε αυτά τα γυαλιά δίνοντας στους όγκους και τα σχήματα ακόμα περισσότερο βάρος, όχι μόνο στα γυαλιά μυωπίας αλλά και στα γυαλιά ηλίου. Μια ξεκάθαρη γραμμή που θα επικρατήσει σε αυτούς που δεν φοβούνται να κάνουν τολμηρές επιλογές. Τα γυαλιά ηλίου για το 2011, δεν διστάζουν να επαναφεύρουν το στιλ του αεροπόρου, τώρα βέβαια είναι πιο τετράγωνοι, οι φακοί σαν καθρέπτης, σε αποχρώσεις του χρυσού και του ασημί αλλά και του καφέ και του μπλέ. Το vintage παίρνει μία νέα ζωή, σύμφωνα με τα μοναδικά υλικά και αξεσουάρ. Μη φοβάσαι να ακολουθήσεις το στιλ του “geek”, είναι πλέον chic, απλά ρωτήσε τη Madonna, τη Scarlettt Johanson, τον Justin Timberlake, τον David Beckham, τη Hilary Duff….δεν χρειάζεται να συνεχίσω…

Υ.Γ.: Σε κάποια από αυτά τα στιλ υπάρχει και η πιο προχωρημένη άποψη των γυαλιών 3-d… Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ανακαλύπτεις από την αρχή το παρελθόν κάνεις και ένα βήμα μπροστά για το μέλλον!


It’s all Burlesque!

Όταν ξεσκονίζεις την αστερόσκονη των 50s το αποτέλεσμα είναι πολύ sexy! Χωρίς ερώτημα όλα αυτά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη star του burlesque Dita Von Teese, που επανέφερε το πικάντικο στιλ με ένα τόσο σαγηνευτικό τρόπο! Kατοκόκκινο gloss κραγιόν, εσώρουχα σε πρώτη θέα. Η έμπνευση είναι vintage αλλά το πνεύμα έρχεται από το σήμερα και είναι θεατρικό. Τα ρούχα προσαρμόζονται για να ταιριάζουν με τα γυαλιά. Πάνω από όλα μακριές φούστες, ψηλή μέση, μεσοφόρια, εσώρουχα με nylon και ζαρτιέρες και ψηλά τακούνια είναι must. Τα μάτια τονίζονται με eyeliner και ψεύτικες βλεφαρίδες. Και τα γυαλιά; Tα γυαλιά είναι μικροσκόπικα και μακρόστενα στην άκρη σε “γατίσιο” στιλ, ενώ τα γυαλιά ηλίου είναι μεγαλύτερα και φωτεινά, τέλεια για ένα 50’s στιλ. Φράντζες που γυρνάνε εσωτερικά και λαμπερά μαλλιά ολοκληρώνουν το Betty Bage pinup look.


Φόρος τιμής στη δεκαετία του ’60 ή πως η σειρά Mad Men γίνεται τάση

Μπορεί μία σειρά στην τηλεόραση να ορίσει τη σημερινή μόδα; Ναι, μπορεί! Πρόσφατα στο Sex and the City, η στιλάτη Carrie Bradshaw διαμορφώνει τους κανόνες της μόδας. Στις μέρες μας, πολλές τηλεοπτικές σειρές εμπνεόυν τη μόδα – όπως η σειρά Gossip Girl, εξαιρετικά δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία διαδραματίζεται στο Manhattan, και όπου οι πρωταγωνιστές είναι άψογα ντυμένοι μέσα αλλά και έξω από το set. Μία σειρά που επηρέασε πολύ τη μόδα το 2011 είναι η σειρά Mad Men του Matthew Weiner. Τη δεκαετία του 60 οι “mad men” της λεωφόρου Madison είναι οι “ad men” της Νέας Υόρκης. Οι γυναίκες συμπρωταγωνίστριες φορούν εκπληκτικές φούστες κάτω από το γόνατο και cigarette παντελόνια. Με μία λέξη η μόδα του εξήντα σε όλο της το γούστο. Ακόμα και τα γυαλιά ταιριάζουν σε αυτή τη διάθεση, εφευρίσκοντας από την αρχή τη ρομαντική δεκαετία του εξήντα.

Ανακάλυψε τις τάσεις των οπτικών, συγκεντρωμένες σην μεγαλύτερη έκθεση οπτικών που οργανώνεται κάθε χρόνο στο Μιλάνο. Από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου, η έκθεση MIDO θα γίνει το κέτρο του κόσμου για τη μόδα στα οπτικά! Γοητεία, σχέδιο, καινοτομία, πειραματισμός, νέα υλικά – το συνεχής παιχνίδι ανάμεσα στα παραπάνω στοιχεία είναι η ουσία της MIDO 2011. Η κορυφαία έκθεση οπτικών, η Διεθνής έκθεση για τα Οπτικά, την Οπτομετρία και την Οφθαλμολογία ανοίγει τις πόρτες της για να παρουσιάσει όλες τις τελευταίες τάσεις, τις καινοτομίες αλλά και τις δυνατές αφίξεις της σεζόν.

Εάν θες να βρεις τα ιδανική γυαλιά για το πρόσωπο σου ψάξε στα ψηφιακά ράφια του TLIFE.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε